CoolClub pro IT odborníky

Waze vs. Google Maps: souboj super navigací. Kdo vítězí?

13.02.2023

Jste na silnici jako doma a chcete se vyhnout čekání v kolonách, policejním kontrolám či nehodám? Pak jsou tu pro vás aplikace Waze nebo Google Maps, pomocníci, kteří navigují a zároveň poskytují vždy aktuální dopravní informace. Dnes navíc doprovázené sociálními a herními prvky. Srovnali jsme jejich pro a proti.

 

Magazín

 

Cílem těchto aplikací je dopravit uživatele do cíle rychleji, snížit míru přetížení dopravy po celém světě a ušetřit lidem denně na jejich cestách klidně i jen deset minut. To vše lze díky aktuálním údajům, které závisí na komunitě uživatelů, editorů map, beta testerů a partnerů.

Všichni tito zástupci totiž v reálném čase poskytují dopravní informace o nehodách, zácpách, rychlostních radarech, možných překážkách na silnici a mnoho dalšího. 

 

Fungování Waze

Služba Waze funguje na principu shromažďování informací z davu. Její práce začíná zapnutím aplikace uživatelem, kdy okamžitě zahájí současně tok informací z a do Waze. K tomu, a ke svému správnému fungování, je ale zapotřebí aktivní internetové či mobilní datové připojení. Bez toho nelze ani vyhledávat ani navigovat po trase.

Za úspěšným fungováním aplikace ale bezesporu stojí rozsáhlá síť 360 tisíc dobrovolných editorů, kteří tráví každý den dlouhé hodiny úpravou map, opravami chyb nebo aktualizací uzavírek ulic a silnic.

Chad Richey, jeden z dobrovolníků, dodává, že vědomí toho, že provedením změny v mapě pomůže až stovkám lidí, mu přináší radost, a tak nad úpravami map dokáže trávit i 30 až 40 hodin týdně. 

 

 

Waze v Česku

Ani Česká republika ale není pozadu a na funkčnosti, aktuálnosti a kvalitě mapových podkladů aplikace Waze, se podílí už až tisíce editorů. Někteří dokonce tomuto komunitnímu projektu věnují i několik hodin denně.

Motivací jim je možnost přispět k větší bezpečnosti na silnicích, ale i to, že takto dokáží ušetřit čas a v neposlední řadě i finance sami sobě a samozřejmě také všem ostatním uživatelům.

Aby toho nebylo málo, Waze je užitečnou aplikací nejen řidičům, ale celé společnosti a její bezpečnosti. Editoři se například zapojili i během přírodních katastrof, aby pomohli při zaznamenávání událostí, jako jsou hurikány či záplavy.

Aplikace Waze tak okamžitě promítla aktuální rozsah potíží na jednotlivých lokacích, kde se editor nacházel. Její přednosti vyniknou především v městském provozu, kdy místo napěchovaných hlavních dopravních tepen, dokáže vést řidiče vedlejšími ulicemi s menším provozem.

 

Google Maps vs Waze

Ačkoliv Google provozuje svou vlastní mapovou a navigační platformu Google Maps, tak ať už to byla vidina možného potenciálu či případná konkurenční hrozba, dovedlo to Google v roce 2013 ke koupi aplikace Waze.

Od té doby získala aplikace na sociálních ale i geo-herních prvcích, díky kterým je dojezd do práce nejen zajímavější, ale i přínosnější. Každý z uživatelů například začíná jako “baby Wazer“ a čím více cestuje a hlásí události na trase, tím více bodů sbírá. Za vyšší skóre lze získat úroveň “rytíře Waze“ a několik málo pomazaných dosáhne i na “královský titul Waze“.

V roce 2017 se pak aplikace nově otevřela i uživatelům motocyklů a nabídla možnost výběru hlasu navigace. Vybírat lze například z hlasů Morgana Freemana, Kevina Harta, Arnolda Schwarzeneggera a mnoha dalších celebrit.

 

 

Kdo s koho

Je těžké objektivně říci, co dělá jednu aplikaci lepší než druhou. V důsledku to totiž záleží na tom, jak ji chce uživatel používat.

Zatímco Mapy Google jsou možná výkonnější a dokážou poskytnout i offline navigaci, Waze, na druhé straně nabízí přesnější a aktuálnější dopravní podmínky než jakákoli jiná navigační služba.

Obě aplikace vás tedy v důsledku dostanou tam, kam chcete, ale Waze to pravděpodobně zvládne rychleji, protože analyzuje stav silnic nepřetržitě a aktualizuje trasy s nejrychlejší cestou do cíle okamžitě.

Jediný její háček tkví v tom, že se spoléhá na ostatní aktivní uživatele, a tak její užívání například na venkově nebo uprostřed ničeho maličko nedává smysl. V případě, že ale potřebujete najít cestu ven z pětačtyřiceti minutové dopravní špičky, pak vám Waze zaručeně pomůže.

Zároveň Waze, v porovnání s Googlem, nenabízí trasy veřejné dopravy nebo pěší trasy. Uživatelské rozhraní je každopádně u obou podobné, jen tedy Waze je pravděpodobně jednodušší a lépe se v něm orientuje. Navíc obsahuje mnoho zábavných sociálních funkcí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová