CoolClub pro IT odborníky

6 výhod a nevýhod online databázového softwaru

26.10.2020

Jak to s databázovým softwarem online máte vy? Jste pro nebo spíše ne? Abychom vám pomohli ujasnit si vlastní názor, podíváme se na výhody a nevýhody online databázového softwaru ve srovnání s nainstalovaným řešením.

 

Magazín

 

Výhody online databázového softwaru

Je zde mnoho výhod webového řešení, ale existují tři hlavní důvody a výhody online řešení.

 

  1. Není nutná žádná instalace

Pomocí online databázového softwaru si vytvoříte svůj účet a uživatele a získáte okamžitý přístup. Není třeba, aby technik navštěvoval vaši kancelář, ani nemusel instalovat software na všechny počítače, které můžete vy a vaši zaměstnanci používat. Pro poměrně velkou skupinu uživatelů jsou čas a peníze ušetřené nainstalovaným řešením značné.

 

  1. Pracujte odkudkoli, včetně mobilních zařízení

Vzhledem k tomu, že nepotřebujete software nainstalovaný do počítače, můžete k účtu přistupovat prakticky odkudkoli. Vše, co potřebujete, je připojení k internetu a počítač a jste připraveni se přihlásit ke svému účtu a pracovat. Někteří prodejci vás nechají přihlásit na svých webových stránkách, ale mnozí budou mít zákaznický portál s vlastní doménou. Pokud jste mimo kancelář, ale přesto chcete být připojeni ke svým datům, většina databázového softwaru online funguje stejně dobře na vašem mobilním zařízení nebo tabletu, stejně jako na desktopu.

 

 

  1. Nedělejte si starosti s upgrady a verzemi

S online databázovým softwarem je prodejce zodpovědný za všechny aktualizace a verze. U většiny dodavatelů si ani nebudete vědomi, že nová verze je aktivní, než obdržíte jejich zpravodaj, který oznamuje opravy chyb a nové funkce. V nejhorším případě budete muset kliknout na „Upgradovat“ a počkat několik minut stejně jako byste to museli udělat pro aplikaci na vašem mobilním zařízení. To představuje obrovské úspory času a peněz ve srovnání s instalovaným řešením. Upgradování každého jednotlivého počítače vyžaduje čas a spoustu peněz.

 

Nevýhody online databázového softwaru

Instalovaná řešení mají samozřejmě také své výhody. Před volbou pro online databázový software zvažte tyto tři body.

 

  1. Žádné připojení k internetu = žádný přístup

Online znamená být prostě vždy a pro každého online. Pokud nemáte spolehlivé připojení k internetu pro podporu online databázového softwaru, nemáte spolehlivý přístup k vašim datům. Je to smutné, ale pravdivé. Pokud pracujete s velmi citlivými daty a nemůžete se s nimi někdy dostat do kontaktu, doporučujeme vám mít k dispozici záložní připojení k internetu od jiného poskytovatele. Určitě lze zvážit nainstalované řešení, ale k němu nebudete mít přístup, dokud nebude software nainstalován v počítači, na kterém pracujete. Také existuje software pro vzdálené plochy, ale opět potřebuje připojení k internetu.

 

  1. Předplatné a ceny za uživatele

Z hlediska tvorby cen představuje instalované řešení jednu velkou jednorázovou částku při pořízení softwaru. Určitě se musíte připravit nějaký čas předem, aby se náklady vešly do vašeho rozpočtu, ale jakmile bude částka zaplacena, jste bez problému, dokud si nemusíte kupovat další verzi. Pokud jde o online databázový software, neexistují žádné velké počáteční náklady na pořízení, ale stále musíte plánovat dopředu, protože poplatky se mohou opakovat měsíčně nebo ročně. Při oceňování online databázového řešení musíte být opatrní, protože cena obvykle souvisí s počtem uživatelů a aplikací, které budete potřebovat. Čím větší tým, tím dražší. Stejně tak pro vaše aplikace, čím více potřebujete, tím více zaplatíte.

 

  1. Náklady na další uložení

Pokud se chystáte pro online databázovou platformu, je v posledním sloupci třeba zvážit ještě jeden poslední bod, pokud jde o stanovení ceny. S prakticky všemi prodejci budete čelit problému, pokud jde o úložný prostor nebo počet položek, které můžete vytvořit. Pokud připojujete velké soubory, jako jsou snímky obrazovky nebo více PDF, můžete zvážit propojení vašeho účtu s hostingem pro soubory, jako je DropBox nebo Google Drive, aby se snížily vaše celkové náklady.

 

Databáze v cloudu

Není to tak dávno, kdy nevýhody ukládání databází v cloudu byly tak velké, že většina podniků o ukládání do cloudu ani neuvažovala. Výhody dnes v současné době převažují nad nedostatky a nyní je k dispozici neuvěřitelná řada dalších služeb a řešení. Není pochyb o tom, že vaše firma může těžit z impozantních výhod cloud computingu. Stále však existují některé nevýhody, takže si udělejte čas, abyste porozuměli výhodám a nevýhodám, abyste mohli co nejlépe využít tuto možnost.

 

 

Výhody databáze hostované v cloudu

Je nyní ten pravý čas, abyste přesunuli svou databázi do cloudu? Zde je několik výhod, které je třeba zvážit.

 

1. Škálovatelnost

Škálovatelnost je jednou z klíčových funkcí databází hostovaných v cloudu a umožňuje vám přizpůsobit své operace směrem nahoru nebo dolů podle změn vašich požadavků na IT. Škálování lze provádět rychle, levně a efektivně, takže i malé podniky mohou při používání cloudu najít svůj cíl.

 

2. Nezávislost na poloze

Ukládání dat lze nyní provádět na nezávislém místě, což umožňuje snadný přístup k informacím ze všech koutů světa. Všechna snadno dostupná data znamenají jednodušší spolupráci, protože uživatelé mohou snadno přistupovat, prohlížet a upravovat sdílené soubory.

 

3. Lehčí administrativní zátěž

Databáze hostované v cloudu nevylučují roli správce databáze, ale mohou zbavit mnoha funkcí, které obvykle spotřebují čas administrátora databáze, což jim umožňuje soustředit se na důležitější úkoly.

 

Nevýhody databází hostovaných v cloudu

Jaké jsou potenciální nevýhody cloudu? I přes veškerá vylepšení provedená v posledních letech má cloud computing některé háčky, na které je třeba dát pozor.

 

1. Porušení dat

Jedná se o nejhorší noční můru každé společnosti - data společnosti spadnou do rukou jejich konkurentů. Cloud computing s sebou přinesl nové cesty k ohrožení dat, včetně počítačových útoků. Samozřejmě existují způsoby, jak zabránit narušení dat. Ale zatímco šifrování chrání vaše data, ztratíte data, pokud ztratíte šifrovací klíč. Řešením je vytvořit více kopií dat, ale čím více kopií existuje, tím více jsou data vystavena narušení.

 

2. Ztráta dat

Kvůli strachu z toho, že cenné údaje zmizí do neznámých míst, je mnoho lidí skeptických ke cloudovým službám. Pro ně ztráta šifrovacího klíče, škodlivý hacker nebo poskytovatel neopatrných cloudových služeb nestojí za to v porovnání s výhodami.

 

3. Nepružnost

Mnoho problémů jiných než u samotné cloudové databáze lze vyřešit pouze pomocí opravy, upgradu nebo nastavení konfigurace a zamknutá povaha cloudové databáze vám může zabránit v používání těchto řešení.

 

 

Připravil: Radek Svoboda