CoolClub pro IT odborníky

Umělá inteligence vytvořila vlastní filmy. Podívejte se na ně

16.11.2023

Umělá inteligence jako tvůrce českých filmů. Podívejte se na snímky, v nichž se AI postarala o vizuální stránku o scénář.

 

Novinky

 

Česká asociace umělé inteligence uspořádala na konci října zcela nezvyklou událost. V rámci týdne Dnů AI pořádaných organizací prg.ai se uskutečnil nultý ročník festivalu s názvem AI Klapka.

Proběhlo zde nejen samotné promítání, ale také panelová diskuze. Celá akce proběhla ve vršovickém Kině Pilotů.

 

 

Ačkoliv byla promítána i zahraniční AI tvorba, do soutěže se mohly zapojit pouze české snímky.

Celkem soupeřilo deset českých filmů, ve kterých se AI postarala nejen o vizuální stránku, ale v některých případech také o scénář.

 

Oceněné snímky

Ocenění od odborné poroty získal černobílý hororový film s názvem Letopis Innsmouthu: Den, kdy se rozlomil obzor. U tohoto snímku kombinoval autor Adam Pižurný několik AI nástrojů.

Cenu veřejnosti si pak odnesl nonsensový snímek Jak vznikl vesmír. Ten vytvořil Daniel Krajánek pomocí ChatGPT a technologie fulljourney.ai.

V soutěži se objevil také snímek Cyper Sound - Nostalgia autora Filipa Antona. Krátký videoklip byl vytvořen generativním AI nástrojem Stable Diffusion.

Před promítáním proběhla panelová diskuze o vlivu AI tvorby na filmový průmysl. Většina poroty se shodla na tom, že umělá inteligence do tohoto oboru přináší mnohonásobně větší demokratizaci.

Vzniká tak prostor pro více tvořivých, šikovných a nápaditých lidí, a to i bez finančně náročného vybavení. AI pomůže především v kreativě nebo v případě, že se dostaví tvůrčí blok.

 

 

Připravila: Petra Sauerová