CoolClub pro IT odborníky

Natáčení druhé části Duny začalo. Co všechno režisér Villeneuv chystá?

02.08.2022

Zpátky na Arrakis. První část úspěšného filmu Duna měla poprvé premiéru v kinech a na HBO Max v říjnu 2021, ale vždy bylo režisérovým plánem adaptovat sci-fi román Franka Herberta z roku 1965 jako dvoudílnou ságu. Očekávané pokračování se tento měsíc začalo natáčet v Itálii a hotový film dorazí do kin 17. listopadu 2023. Co si pro nás Denis Villeneuve chystá? 

 

Novinky

 

Oblíbený román Franka Herberta Duna má pověst notoricky obtížně adaptovatelného díla. Spousta režisérů se o to již pokusila a neuspěla. Verze Davida Lynche z roku 1984 byla všeobecně považována za katastrofu, pokus Alejandra Jodorowského ze 70. let se ani nedostal do kin. Roky produkčních potíží a narůstající rozpočet přiměly vedení studia k tomu, aby film stáhlo.

 

Prolomil kletbu

Režiséru Denisovi Villeneuveovi se však podařilo prolomit kletbu. Jeho zpracování z roku 2021 sklidilo všeobecný úspěch a nebylo proto překvapením, že se začalo připravovat pokračování, které bude vycházet z druhé poloviny původní knihy. Těšit se můžeme na lokace jako je Itálie, Budapešť, Abú Dhabí či Jordánsko.

Timothée Chalamet se opět vrátí jako Paul Atreides a Rebecca Ferguson jako jeho matka, Lady Jessica. Nesmíme zapomenout ani na výraznou postavu fremenské ženy Chani, s níž se Paul poprvé setká ve svých snech, kterou ztvárňuje Zendaya. Očekává se, že se vrátí i Javier Bardem jako vůdce Fremenů Stilgar a Stellan Skarsgård jako baron Vladimir Harkonnen.

 

 

Objeví se zde ale i Christopher Walken jako císař Shaddam IV. a Léa Seydoux jako lady Margot. Již dříve bylo také oznámeno, že Austin Butler, který nedávno oslnil ve filmu Elvis, se zhostí role padoucha Feyd-Rautha a Florence Pugh údajně jedná o roli princezny Irulán Corrino, dcery císaře Shaddama IV., který poslal rod Atreidů na Arrakis.

Děj bude navazovat na druhou polovinu Herbertovy Duny, která sleduje Paulův vzestup k moci mezi Fremeny, jeho případnou vzpouru proti císaři Shaddamovi IV. a dojde i na milostnou zápletku s Chani, která bude tentokrát patřit mezi nejvýraznější postavy. Zároveň nás čeká mnohem více akce než v první části.

Obecně se můžeme těšit na napínavý, dějově bohatší díl.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: WarnerBros.com