CoolClub pro IT odborníky

Audi jako první nabídne ve vozech virtuální realitu. Obsah v reálném čase přizpůsobí jízdním pohybům

01.04.2022

Už letos v létě mají z výrobních linek Audi sjíždět vozy, které využijí svůj infotainment i pro virtuální realitu. Díky nové platformě Holoride se virtuální obsah přizpůsobí pohybům vozu a bude na ně reagovat. Vesmírná loď, v níž ve VR hře poletíte, tak zatočí ve stejnou chvíli jako vůz, v němž se povezete.

 

Novinky

 

Cestujícím na zadních sedačkách začne od léta 2022 zcela nová jízdní zábava. Audi jim nabídne virtuální realitu, která bude reagovat na průběh jízdy. Když například bude auto zatáčet, projeví se odbočení i ve virtuálním obsahu.

Vesmírná loď tak ve VR hře stočí směr v rytmu vozu, nebo pokud vůz zrychlí, zrychlí i ona. Podobně bude reagovat i virtuální obsah filmu či dalšího interaktivního obsahu.

 

 

Audi tak chce nejen povýšit prožitek ze hry, ale zároveň tím minimalizuje nevolnost či případné motání hlavy v rámci tzv. motion sickness. To často zažívají cestující ve voze, pokud si čtou nebo používají mobil či tablet. Díky nové technologii by v případě virtuální reality měl být problém vyřešen.

Pro zážitek s Holoride bude zapotřebí vlastnit speciální brýle pro VR, které se s vozem spojí přes Bluetooth. Podle výrobce má zatím oficiální podporu pouze headset HTC Vive Flow.

 

 

Technologií s platformou Holoride se budou moci od června pochlubit vybrané modely vozů Audi, konkrétně půjde o Audi A4, A5, A6, A7, A8, Audi Q5, Q7, Q8, Audi e-tron a Audi e-tron GT quattro. Výroba začne v Německu, Velké Británii a na americkém trhu.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Audi AG