CoolClub pro IT odborníky

Recenze hry Polda 7: Úniku pirátské verze nezabránil, ve hře si ale vede skvěle

29.04.2022

Česká kultovní klasika, která v minulosti dobyla srdce nejednoho hráče, se vrací. Pankrác přichází s novým případem plným skvělých postav, krásně malovaného prostředí a, ostatně jako ve všech dílech, nezapomenutelného dabingu. Jak dopadla naše recenze hry Polda 7?

 

PlayCool

 

Předpokládat, že by v naší malé zemi někdo z hráčů Poldu a jeho sveřepý humor vůbec neznal (ať ho bavil, či nikoliv), by bylo pošetilé, ale pro jistotu si uděláme malé shrnutí. Polda se dostal na světlo světa již v roce 1998 a velmi rychle se dostal do povědomí hráčů.

 

Pankrácův brutální humor

Počítačová point and click adventura s malým policistou, řešícím komický případ, se skvělým dabingem od Luďka Soboty a s místy až brutálním humorem, cílícím na českého diváka/hráče, byl zkrátka nezapomenutelný a člověk mu rád odpustil i drobné chyby.

Díky své strmě stoupající popularitě mohl hned rok na to vyjít Polda 2, který v některých ohledech předčil jedničku. V roce 2000 pak vyšel Polda 3. Po dvou letech následoval čtvrtý díl, kde vývojáři sázeli (k mé osobní nelibosti) na hru v kompletním 3D formátu a lehce „vážnější tvář“, kterou u pátého dílu v roce 2005 zase opustili, ač 3D formát zůstal zachován.

Dlouhých devět let jakoby se po Pankrácovi a jeho komických dobrodružstvích slehla zem. Když koncem roku 2014 vyšel šestý díl, srdce nejednoho fanouška zaplesalo. Krásné, ručně kreslené prostředí, do kterého byly zasazeny 3D postavy, fungovalo na jedničku.

Hře nechyběl vyhlášený dabing, ani vtipné narážky na kde jakou osobnost či situaci. Pankrác se vrátil se vší parádou, snad jen rébusy a hádanky byly oproti předchozím dílům až příliš jednoduché.

 

 

Sedmička procvičí mozkové závity

To ovšem nový díl Polda 7, který vyšel 15. 4. 2022 a který stylem grafiky i hudby prakticky kopíruje šestku (což nepovažuji vůbec za vadu, spíš naopak), vyřešil nabídkou obtížnosti. Chcete-li si jen projít příběh, zvolíte normální obtížnost.

Hra vás tedy bude prakticky po celou dobu upozorňovat, jak pokračovat, nebo řešit hádanky. Seznam úkolů si jednoduše rozkliknete v inventáři a máte možnost přeskakovat mini-hry.

Všechny tyto možnosti vám ovšem vezme těžká obtížnost, která je pro ostřílené click and point hráče, kteří si krom příběhu chtějí užít i náročnost hádanek a trošku si procvičit mozkové závity.               

 

 

Pankrác v Celebrityconu

Tak si pojďme shrnout nový díl bez zbytečných spoilerů. Sedmička se odehrává opět v Čechách, příběh zavede Pankráce na Celebritycon, kde se děje něco podezřelého (stojí za tím snad podivný lord Dort Vedro?).

Kromě různých celebrit s hravě změněnými jmény, jak je již v sérii zvykem, se budeme potkávat i s youtubery, kteří mají pro děj hry svůj význam. Radost mnoha hráčům vývojáři udělali i zrušením pracovního stolu a vrácením možnosti dávat všechny předměty prostě a jednoduše do kapsy, tam je i libovolně kombinovat a poté je používat na různé objekty, nebo postavy.

Správné kombinování předmětu a jejich použití vás bude posouvat v příběhu, stejně jako dialogy s postavami, které ve hře potkáte. Některé se v příběhu jen mihnou, jiné budete potkávat většinu hry a budou si s vámi povídat často (samozřejmě i ty mají povedený dabing).

Velkou novinkou série je pak parťačka, kterou náš blonďatý detektiv dostal na pomoc.

 

Resumé

Přesto, že hra trpí několika více či méně do očí bijícími vadami, jako je horší kvalita některých zvuků, občas ne úplně plynulé pohyby postav a špatné rozlišení objektů, přiblíží-li se kameře, můžu s čistým svědomím říct, že mě sedmička zabavila na delší dobu než předchozí díl. Hlavně díky obtížnosti.

Hádanky byly chytlavé a dobře zasazené do příběhu. Postavy zábavné, humor stále úderný. Samozřejmě je to styl humoru a typ hry, který nemusí sedět každému, ale pokud jste měli rádi první díly, sedmý díl se vyplatí si zahrát.

 

Tip! Horizon Forbidden West: Přímé pokračování úspěšného prvního dílu

 

 

Připravila: Lucie Sovová

Foto: Zima software