CoolClub pro IT odborníky

Jakých benefitů si zaměstnanci cení nejvíce?

25.08.2020

Systém zaměstnaneckých benefitů je dnes čím dál pestřejší. Nové generace na pracovním trhu přináší změnu hodnot, na které zaměstnavatelé reagují nastolením nových pracovních benefitů. Jaké výhody v práci Češi nejvíce oceňují? A jak se tento seznam liší ve srovnání ze zahraničí?

 

 

Na trhu práce panuje silná konkurence. Firmy se neustále předhání v tom, kdo nabídne více a komu se podaří získat toho správného kandidáta. Náklady na nábor jsou navíc poměrně vysoké, proto zaměstnavatelé dělají vše, co mohou, aby předešli fluktuaci a udrželi zaměstnaneckou spokojenost. A k tomu používají motivaci ve formě zaměstnaneckých benefitů.
Po čem vlastně zaměstnanci touží? Odpověď na tuto otázku je klíčová. Podle průzkumu přibližně 60 % lidí považuje zaměstnanecké výhody a benefity za nejdůležitější faktory při rozhodování o přijetí pracovní nabídky


Nejžádanější benefity v zahraničí

Průzkum americké HR společnosti Robert Half odhaluje žebříček nejchtěnějších zaměstnaneckých benefitů v roce 2018. Více než 1500 respondentů odpovědělo, že v práci si nejvíce cení těchto věcí:

  • flexibilní pracovní doba
  • zkrácený pracovní týden
  • práce z domova
  • nadstandardní služby a prostory na pracovišti (posilovna, školka, obchody)
  • placené dobrovolnictví
  • společenské akce, teambuilding

U amerických zaměstnanců ovšem hrají roli i další benefity, které se v jiných zemích tak často neobjevují. Řeč je například o příspěvku na splacení studentských půjček či příspěvku na zdravotní pojištění, což je dáno odlišnou kulturní situací v USA.


Nejžádanější benefity v Česku: 13. plat a flexibilní pracovní doba

Podíváme-li se na situaci v Česku, zjistíme, že kulturní rozdíly se v zaměstnaneckých benefitech poměrně silně odráží. Na rozdíl od Američanů Češi stále nejvíce stojí o 13. plat, který válcuje všechny ostatní benefity. Na dalších místech se umisťují bonusy a prémie či firemní automobil a telefon.
Čím dál větší popularitu ovšem získávají také benefity, které se zaměřují na vyvážení pracovního a soukromého života: flexibilní pracovní doba, možnost po dohodě práce z domova, placené sick days, bonusové dny dovolené navíc, narozeninové volno či volno pro otce nad rámec zákona.

Pravdou ovšem je, že ne všechny benefity se setkají s ohlasem. Aby to tak bylo, musí odpovídat poptávce na trhu práce. Podíl na tom má nejen daná práce, ale také generace uchazečů o zaměstnání. 

 


Benefity pro mileniály

Velkou skupinu na trhu práce tvoří a budou tvořit takzvaní mileniálové, jejichž potřeby a očekávání na trhu práce se ve srovnání s jinými generacemi zcela liší. A protože na trhu práce budou v následujících letech tvořit alespoň 70 %, zaměstnavatelé musí najít benefity, které je skutečně zaujmou.
Mileniálové touží po svobodě, časové flexibilitě, podporujícím pracovním prostředí, seberealizaci a rozvoji a v neposlední řadě také vyváženosti pracovního a rodinného života. Důležité je také to, aby je práce bavila, měla smysl a byla v souladu s jejich životní filozofií.
Statistiky ukazují, že tato generace stojí zejména o pracovní benefity zahrnující home office, dostupné vzdělávací kurzy, pracovní stáže v zahraničí pro kariérní rozvoj či kreativní pracovní prostředí s relax zónou nebo hobby zónou (fotbálek, šipky…). Výjimkou není ani benefit ve formě pet friendly kanceláře.


Udrží benefity zaměstnance ve firmě?

Současný seznam benefitů je nejen dlouhý, ale také opravdu pestrý. Není pochyb o tom, že každý zaměstnanec by si našel alespoň jednu věc, kterou ve své práci skutečně ocení. Zaměstnavatelé si jsou rovněž vědomi toho, že pokud chtějí své zaměstnance pozitivně motivovat a udržet je ve firmě, poskytnutí těch správných benefitů je krok číslo 1.
Otázka, která se v této oblasti naskýtá, je, zda benefity nejsou zbytečně přeceňovány. Někteří HR pracovníci zastávají názor, že benefity se odráží na vyšší angažovanosti a motivaci zaměstnanců. Jiní zase tvrdí, že z čistě profesionálního hlediska samotné benefity zaměstnance ve firmě neudrží.


Ať je to jakkoliv, jedno je jasné. Seznam zaměstnaneckých benefitů bude nabírat na pestrosti a rozmanitosti, a to v důsledku změn potřeb nových generací a jejich hodnot. Společnosti, které chtějí držet krok s dobou, se budou muset přizpůsobit a nabídnout uchazečům lepší pracovní podmínky než konkurence.

 

Hledáte IT odborníky pro svou společnost?  Neváhejte se na nás obrátit 

 

Přečtěte si také náš článek zaměřený na atkuální trendy v HR.

 

Připravila: Petra Pruden