CoolClub pro IT odborníky

Chytí skoro každou střelu. Petr Čech? Ne, robot!

18.11.2022

Díky umělé inteligenci můžete mít ve fotbalovém týmu robota, který je schopný chytat míče stejně dobře jako legenda českého fotbalu Petr Čech. Tento robot přezdívaný Mini Cheetah chytí skoro každou střelu.

 

Novinky

 

Robotí brankář pochází z laboratoře hybridní robotiky Kalifornské univerzity v Berkeley. Vědci, kteří za přístrojem stojí, uvádí, že sestrojit takového brankáře je velmi náročné. Kombinuje totiž dynamický pohyb těla a zároveň musí zajistit, aby jeho nohy skončily včas tam, kde mají být a zablokovaly míč.

Profesionální brankáři v anglické Premiere League jsou schopni vykrýt necelých 80 % střel na bránu. Například brankář Ederson dosahuje výsledku 75 % a Jan Oblak má dokonce 80% úspěšnost. Tyto působivé výsledky však zdaleka nedosahují toho, čeho je schopný robotický brankář!

Branka, kterou Mini Cheetah brání, je 1,5 metru široká a 0,9 metru vysoká a míč je vykopáván ze vzdálenosti asi 4 metrů. Robot nejenže dokáže vykrýt většinu útoků a zabránit tomu, aby dal protivník gól, ale prokazuje své schopnosti i při „přímých kopech“. Výsledky testů ukazují, že dokázal chytit až 87,5 % vystřelených střel.

 

 

Připravila: Karolína Farná