CoolClub pro IT odborníky

Revoluční AI dalekohled od Swarovski Optik rozpozná až devět tisíc druhů zvířat

29.02.2024

Je tu první chytrý dalekohled na světě. Vzešel z dílny Swarovski Optik ve spolupráci s legendárním designérem Marcem Newsonem. Nástroj s integrovanou umělou inteligencí identifikuje až devět tisíc druhů divokých zvířat.

 

Novinky

 

Mark Newson je známým průmyslovým návrhářem, který stojí například za designem Apple Watch. Tentokrát spojil síly se Swarovski Optik a společně stvořili produkt s názvem AX Visio. První chytrý dalekohled na světě.

 

Co dokáže?

AX Visio cílí zejména na birdwatchery. Zařízení jim poměrně jednoduše pomůže určit druh ptáků, právě díky integrované umělé inteligenci. Ta zaměří živočicha a rovnou nabídne i název druhu.

Krom jiného totiž čerpá z databáze Cornell Lab of Ornithology, výzkumného ústavu stojícího i za aplikací Merlin Bird ID.

Mimo AI tato novinka kombinuje prvky nejmodernějších technologií včetně VR, Bluetooth, GPS a fotoaparátu. Na samotném zařízení lze přepínat mezi identifikací ptáků anebo savců i spolu s dalšími funkcemi. Najdete tam také režim pro fotografování, stejně jako pro záznam videa. 

Skvělý je mód, díky kterému může pozorovatel zaznamenat polohu určitého zvířete, následně dalekohled předat druhé osobě, která ho díky tomu mnohem rychleji v dálce najde.

 

 

Velikostí AX Visio připomíná běžný dalekohled a dle výrobce je navržený tak, aby ho v případě poruchy bylo možné opravit. Zároveň se chystají neustále pracovat na aktualizaci softwaru i aplikací, které slouží k zobrazení pořízených snímků, videí či k nastavení funkcionalit.

Nejedná se proto o žádnou jednorázově trendy záležitost, naopak by mohl sloužit mnoho let. Pořizovací cena se na českém trhu pohybuje kolem 113 tisíc korun.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Swarowski