CoolClub pro IT odborníky

Utopený iPhone: Co dělat, když vám mobil spadne do vody?

11.07.2022

Upustili jste svůj iPhone do bazénu nebo vám omylem vyklouzl z ruky při focení v moři? Nepanikařte. Máme pro vás návod, jak utopený mobil zachránit a dostat z něj vodu ven.

 

Magazín

 

Přestože žijeme v domnění, že je iPhone od řady 7 voděodolný, rozhodně není vodotěsný. A fakt je ten, že i voděodolné modely mají své limity. I novinky z poslední řady 11 vás zradí, jestliže se s nimi potopíte hlouběji než 2 metry, nebo je necháte ve vodě více než 30 minut.

Přestože samotný iPhone i po ponoření do vody funguje relativně dobře, totéž rozhodně nelze říct o reproduktorech. Voda, která se do mřížky telefonu dostane, způsobí „tlumenost“ hovorů a bude chvíli trvat, než se zcela vypaří. Apple však myslí i na tyto případy, a tak do svého portfolia „phone-hacků“ zařadil i chytrou funkci, která vám s odstraněním vody z mobilu pomůže.

 

Funkce Water Eject

To, co vám pomůže, je funkce Water Eject, kterou najdete v aplikaci Shortcuts. Funguje to jedndouše: funkce díky přehrání vysokofrekvenčního zvuku vytlačí vodu z mřížky reproduktoru ven. Podobnou funkci možná znáte i z Apple Watch. Požadavek můžete vyřídit manuálně přes aplikaci, anebo hlasovou zkratkou přes Siri. 

Práce s aplikací je jednoduchá – po klinutí na ikonku Water Eject vyberte možnost Zahájit vypuštění vody. Přibližně po dobu 15 sekund bude hrát vysokofrekvenční tón, během kterého bude z vašeho iPhonu odkapávat voda. Po skončení procesu vám na displeji vyskočí zpráva, že je mise úspěšně dokončena. Využíváte-li funkci Siri, pak stačí zadat pokyn „Hey Siri, water eject“.

 

 

Rýži ne

Co rozhodně nezkoušejte, je miska s rýží. Přestože se internet hemží tipy na zaručené odstranění vody suchou rýží (rýže velmi dobře absorbuje tekutinu), v případě iPhone to nedělejte. Rýže sice z mobilu sice vycucne vodu, ale zanechá všechny minerály přilepené na vnitřku telefonu. Ty pak následně mohou způsobit korozi a telefon nenávratně poškodit.

 

Voděodolné modely iPhone:

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro

iPhone 11

iPhone SE 2020

iPhone XS Max

iPhone XS

iPhone XR

iPhone X

iPhone 8 Plus

iPhone 8

iPhone 7 Plus

iPhone 7

 

Jak zachránit starší utopený iPhone

Pokud vám iPhone spadl do vody a nejste si jistí, že vodní lázeň přežije bez újmy (jedná se o modely iPhone z řady nižší než 7), postupujte podle následujících kroků.

 

1. Mobil vypněte

V tuto chvíli jde o to, zastavit proudění elektřiny v mobilu, aby se předešlo poškození, které by telefon mohl utrpět v důsledku zkratů. Voda totiž promění elektrické součásti telefonu v jeden velký vodič.

Mobil vypněte i v případě, že je v režimu spánku. A odolejte pokušení ho zkusit zapnout alespoň následujících 24 hodin.

 

2. Vytřete do sucha

Otřete vodu z displeje a jemně telefon protřepejte, abyste dostali co nejvíce vody ven, popřípadě vyndejte i SIM kartu. Telefon nechte (na ručníku) volně vysušit 24-48 hodin.

 

3. Zapněte mobil a sledujte stav baterie

Po přirozeném vysušení aparátu mobil zapněte. Pokud se vám jej podařilo probrat, sledujte i v následujících týdnech stav baterie. Bylo totiž zjištěno, že po kontaktu s vodou dochází i při celkové zachráně telefonu k postupnému selhání baterie.

 

Odnese to baterie

Ať už máte iPhone voděodolný nebo ne, buďte při plavání s mobilem velmi opatrní. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že namočení, ani krátké focení pod hladinou nemusí telefon ustát. Před dvěma lety jsem si takto oddělala údajně voděodolný iPhone, který sice s „tlumenými“ reproduktory pár dní normálně fungoval, ale problémy s baterií na sebe nenechaly dlouho čekat. Po dvou týdnech telefon zkolaboval.

 

Tip! 7 aplikací, které se vám budou hodit na cestách

 

 

Připravila: Alena Čálková