CoolClub pro IT odborníky

Astro’s Playroom: Proč rozhodně nevynechat technologické demo PlayStationu 5?

28.06.2021

Astro’s Playroom je bezplatná hříčka, kterou dostanete již předinstalovanou na SSD vašeho nového PlayStationu 5. Přestože jejím hlavním účelem je zejména představit technologické vychytávky nového DualSense ovladače, jedná se o velmi dobrou, ač poněkud krátkou zábavu.

 

PlayCool

 

Konečně je to tu! Po nesmírně dlouhém čekání se na vás usmálo štěstí a PlayStation 5 se konečně dostal do vašich rukou. Už přemýšlíte, kterou hrou novou konzoli odpanit. Bude to Returnal? Call of Duty? Nebo si dáte spíše něco sportovnějšího?

Ať už máte v plánu hrát jakoukoliv hru, jedno je jisté – nejdříve ji bude potřeba stáhnout či zkopírovat její data z disku do konzole. Sakra, další čekání! Se záchranou, jako rytíř v nablýskané zbroji, na vás vykoukne v hlavním menu ikonka Astro’s Playroom. Jestli této hře dáte šanci na těch pár desítek minut, než se vám zprovozní jiná hra, možná budete velmi příjemně překvapeni.

 

 

Nostalgie, kam se jen podíváš

I minulá generace konzole od Sony obsahovala podobné technologické demo s roztomilými robůtky v hlavní roli, ovšem s PS5 verzí se to nedá absolutně srovnávat. Sbírka omezených miniher byla povýšena na skutečnou hru složenou z jednotlivých levelů, které vyvrcholí perfektním nostalgickým závěrem. Obecně nostalgie hraje v celé hře zásadní roli, jelikož při procházení úrovní sbíráte všelijaké artefakty z bohaté historie PlayStationu, od příslušenství (pamatujete na legendární 8 MB paměťové karty pro PlayStation 2?) až po celé konzole.

V případě, že vám v dětství či pozdějším období života dělala společnost právě některá konzole od Sony, nostalgický úšklebek na vaší tváři bude při hraní Astro’s Playroom častou záležitostí.

 

 

Super Mario pro PlayStation?

Samotnou hratelností se jedná o klasickou moderní plošinovku, která se v lecčem podobá posledním dílům nintendovské série Super Mario. Svého robůtka proháníte po různých lokacích, skáčete, lítáte, zabíjíte příšerky, sbíráte mince a především objevujete – ať skryté lokace s již zmíněnými artefakty, tak různé easter eggy, kterými je hra skutečně prošpikovaná. Čeká vás i pár menších střetů s „bossy“ a jeden (doslova) velký závěrečný. Zatímco celá hra je velmi nenáročná a pohodová, právě poslední retro část hry dokáže maličko potrápit. Průchod jednotlivými lokacemi obzvláštní několik momentů, kdy si váš robůtek zaleze například do robotické opičky či litující raketky, což dočasně překope celé ovládání.

Celý průchod hrou vám zabere zhruba 3 hodiny s tím, že pokud budete chtít posbírat a prozkoumat skutečně vše, nějakou tu hodinku si k hernímu času přičtěte. Není to moc, ale tak přece jen se jedná o bezplatnou hru, a navíc za tuto dobu budete mít už nějakou tu hlavní hru stoprocentně připravenou.

 

 

Ovladač DualSense vám ožije v rukou

Až na úplný závěr jsem si nechal tu hlavní devízu a prakticky účel celé hry, totiž technickou stránku a zejména synergii s novým DualSense ovladačem. Astro’s Playroom ždímá všechny jeho nové funkce, kterými se vývojáři Sony při oznámení PS5 chlubili, na úplné maximum. Brilantní haptická odezva reaguje na to, co se ve hře děje a jemnými vibracemi na různých místech ovladače tak dokáže autenticky simulovat dopadající kapky deště.

Adaptivní triggery mění tuhost spouště opět podle situace, takže při natáhnutí luku cítíte zvyšující se napětí a odpor tlačítka. Zkrátka, vychytávky nového ovladače považuji nikoliv za rozhodující, ale přesto velmi příjemnou záležitost a jistou výhodu před konkurencí. Kromě toho vypadá samotná hra moc pěkně (graficky určitě jedna z nejkrásnějších plošinovek) a běží bez problému ve 4K rozlišení a 60 snímcích za sekundu.

 

 

Resumé

Daní za všechno tu „magii“, kterou dokáže Astro’s Playroom s vaším ovladačem vyčarovat, je spotřeba baterie. Kvůli tomu, že DualSense během hry pracuje se všemi funkcemi prakticky nonstop, mi za něco málo přes hodinku hraní klesla baterie o celou třetinu. Spolu s kratší délkou a možná až přílišnou jednoduchostí se jedná o jediné vady na kráse tohoto jinak excelentního technologického dema, a proto mu uděluji hodnocení 9/10.

Už přemýšlíte, kterou hru na nové konzoli vyzkoušet jako první?

 

Jakých novinek se ve světě Playstationu dočkáme? Přinášíme čerstvé informace o tom, co se chystá!

 

 

Připravil: Matěj Řehák

Foto: playstation.com