CoolClub pro IT odborníky

Samsung a Qualcomm mění hru s o pětinu rychlejší 5G sítí

15.05.2024

Spojením sil společností Samsung a Qualcomm došlo poprvé k dosažení standardu 1024 QAM v historii FDD spektra. Otevřely tak cestu k výraznému navýšení efektivity a rychlosti 5G sítí.

 

Novinky

 

Společnosti Samsung a Qualcomm úspěšně dokončily testování technologie 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM) pro spektrum Frequency Division Duplex (FDD) a Time Division Duplex (TDD) u mobilních sítí.

Otevřely tak cestu k nové éře 5G sítí. Nyní se 5G technologie stává pro širokou škálu uživatelů ještě atraktivnější.

Rekordní čísla

QAM je vyspělá modulační technologie, která slouží k efektivnímu přenosu dat. Její účinnost je dána především objemem dat, který dokáže přenést v rámci jednotlivých transmisí. V současných mobilních sítích se obvykle používá 256 QAM. Není proto divu, že s dosažením objemu 1024 QAM Samsung a Qualcomm slaví úspěch.

Operátorům to umožňuje maximalizovat své spektrum bez nutnosti navyšovat fyzickou šířku pásma. Testy proběhly ve výzkumných laboratořích Samsungu v Koreji a ukázaly, že technologie 1024 QAM umožňuje dosáhnout rychlosti stahování až 485 Mb/s v pásmu 20 MHz, což je o 20 % více než s běžně používaným 256 QAM.

 

 

Kromě rekordní propustnosti v FDD spektru probíhají testy 1024 QAM i v tradičním standardu RAN. A Samsung plánuje technologii komerčně nabídnout již v letošním roce. Vzhledem k rostoucímu tlaku na diverzifikaci dodavatelů v oblasti 5G technologií se očekává, že 1024 QAM od Samsungu a Qualcommu stane atraktivní alternativou pro operátory po celém světě.

Síťová divize Samsungu Networks Business je v Evropě nyní aktivnější. Hlavně proto, že některé státy a jejich operátoři ze svých sítí likvidují technologie čínského Huawei. Například operátor O2 v Německu nedávno spustil první komerční vysílač pro 5G síť na technologii vRAN a Open RAN od Samsungu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová