CoolClub pro IT odborníky

Jak zazářit mezi konkurencí: Náramek Amazon Halo vsází na šifrování osobních dat

17.09.2020

Chytrých náramků, hodinek i prstenů je na trhu již celá řada. Přijít mezi stávající kousky s novým modelem chce i novou strategii. Na to vsází i Amazon a vybral si nejpalčivější téma: ochranu osobních dat. Jejich wellness náramek si máte koupit zejména proto, že vaše data budou chráněná a po zpracování automaticky odstraněna. Bude to ale stačit?

 

Magazín

 

Amazon Halo Band je zařízení, které se vymezuje proti kategorii fitness trackerů i chytrých hodinek už svým designem, nemá totiž žádný displej. Také nezasílá notifikace a přidává umělou inteligenci.

 

S AI...

Amazon Halo kombinuje sadu zdravotních funkcí založených na AI, které poskytují informace o celkovém zdraví prostřednictvím nové aplikace Amazon Halo. „Navzdory nárůstu digitálních zdravotnických služeb a zařízení za poslední desetiletí jsme nezaznamenali odpovídající zlepšení zdraví populace v USA. Využíváme hluboké odborné znalosti Amazonu v oblasti umělé inteligence a strojového učení, abychom zákazníkům nabídli nový způsob objevování, osvojování a udržování wellness návyků,“ řekl Dr. Maulik Majmudar, hlavní lékař Amazon Halo. „Zdraví je mnohem více než jen počet kroků, které denně uděláte, nebo kolik hodin spíte.“ 

 

 

... a bez displeje

Malý snímač skrytý pod páskem kontinuálně sbírá data, která pak v Amazonu vyhodnocují. Náramek obsahuje akcelerometr, snímač teploty a srdečního tepu, dva mikrofony, kontrolku LED a tlačítko pro on/off mikrofonů. Je voděodolný a baterie údajně vydrží až sedm dní (plné nabití trvá do 90 minut). Vybrat si lze ze základních tří barev pásků z textilu nebo dalších patnácti ze silikonu.

Skenování těla i analýza hlasu

Aktivita: Uživatel je součástí „bodového systému“ - získává body za aktivitu (chůzi, běh…) a zároveň mu náramek body za každou hodinu sedavého aktivity strhává.

Spánek: Senzory v pásku sledují spánek, aby ho pak zanalyzovaly ranním skóre z ideálních 100.

BMI: Náramek změří přesné BMI díky 3D skenování těla. Ze čtyř fotografií pořízených telefonem v Amazonu vytvoří 3D model a vypočítají množství tělesného tuku. Nasdílená data prý zmizí do 12 hodin.

Hlas: Funkce Tone využívá strojové učení k analýze energie a pozitivity hlasu. Náramek snímá tón hlasu celý den, aby na konci dne přinesl vyhodnocení uživatelova emočního stavu.

Labs: Výzvy, experimenty a cvičení s průvodci z řad odborníků. Uživatelé s nimi mají zjistit, co jim nejvíce vyhovuje a jak mohou zlepšit své návyky (např. vynecháním odpolední kávy, nebo vyhodnocením efektivity domácího cvičení). Vybrat lze z nabídky odborníků stanovených přímo pro Amazon Halo, nebo využít programy s průvodcem (a obsahem od Headspace, Orangetheory Fitness, SWEAT a dalších).

 

 

Hlavní tah: Ochrana osobních údajů

Do služby je integrováno několik vrstev zabezpečení, data o zdravotním stavu jsou při přenosu na cloud šifrována. Po funkci skenování se obrázky z cloudu údajně automaticky odstraní. Ukázky řeči (tón hlasu) jsou analyzovány lokálně přímo na telefonu zákazníka a po zpracování jsou také automaticky odstraněny.

 

Cena

Náramek lze pořídit za cenu 65 dolarů. Připočítat k tomu je však nutné i členství v Halo Band (Amazon Prime), které se po prvních 6 měsících změní na 4 dolary (cca 88 Kč) měsíčně. Členství odemkne přístup ke všem funkcím Amazon Halo, pro nečleny platí omezený přístup pouze k základním funkcím (kroky, doba spánku a srdeční frekvence). Aplikace Amazon Halo je k dispozici pro iOS a Android.

 

Amazon nezahálí, kromě chytrého náramku nedávno představil i chytrý zvonek, s čím vám může pomoci?

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Amazon