CoolClub pro IT odborníky

Kryptoměna inspirovaná seriálem Squid Game byl podvod. Kterých varovných signálů si u kryptoměn všímat?

08.11.2021

Kryptoměn je dnes celá řada, u mnoha z nich se, ale jedná pouze o scam, kdy se podvodníci snaží všemožnými způsoby z lidí vytáhnout peníze. Jedním z těchto případů je i mince Squid, která se snažila vydělat na popularitě seriálu Squid Game od Netflixu.

 

Novinky

 

Cena nově vzniklé kryptoměny s názvem Squid inspirovaná jihokorejským dramatickým seriálem, prudce vzrostla, jen o pár dní později však spadla téměř na nulu.

Cena za 1 SQUID začínala na 0,013$ o pouhých 6 dnů později se, ale hodnota jedné mince vyšplhala až na 2 861,80$. Potom ji čekal strmý pád na hodnotu pouhých 0,003$.

Experti na kryptoměny upozornili na několik varovných signálů. Podezřelé bylo už jen to, že investoři mohli kryptoměnu nakupovat, ale nemohli ji prodat. Mnoho investorů, kteří tuto měnu nakoupili na ni raketově vydělali vzápětí si, ale své peníze nemohli vybrat.

Hned po pádu měny zmizely její webové stánky i účty na sociálních sítích a všem hned bylo jasné, že se negativní předpovědi naplnily. Hlavním místem pro nákup byly decentralizované směnárny PancakeSwap a DODO, které umožňují kupujícím spojit se přímo s prodávajícími bez centrální autority.

Podvodníci oblast kryptoměn milují, protože je neuvěřitelně obtížné odlišit podvodníky od někoho, kdo se vážně snaží vytvořit legitimní kryptoměnu. Dopadnout pachatele takovýchto podvodů je proto skoro nemožné.

 

Připravila: Diana Hovorková