CoolClub pro IT odborníky

Recenze PS5 verze F1 2021: Co je nového oproti minulému ročníku?

17.11.2021

Letošní ročník herního zastoupení královny motorsportu se nese v duchu postupné evoluce, doplněné zcela novým příběhovým režimem, jenž si v této sérii odbyl debut. Kromě toho se jedná i přes akvizici gigantem z EA o ty staré známé skvělé formule, které nám vývojáři z Codemasters servírovali několik posledních let, ovšem opět o něco hezčí, větší a reálnější. Potěší rozsáhlé možnosti nastavení sezóny i vozů a skvělý jízdní model, který je letos doplněn přepracovaným modelem poškození. Naopak penalizaci by si zasloužilo množství bugů a některé poněkud odfláknuté části hry.

 

PlayCool

 

Drive to survive

Zřejmě žádnému fandovi Formulí 1 neunikl seriál F1: Drive to Survive z dílny Netflixu, který brilantně ukazuje to, co se děje za oponou samotného závodění.

Právě vypjaté situace spojené s drsným boj o místo, neustálým tlakem médií či neúprosným očekáváním vaší závodní stáje jsou též námětem zcela nového módu v F1 2021 zvaným Breaking Point.

Příběh o dvou závodnících ze stejné stáje (na výběr máte Haas, Williams, Alfa Romeo či Aston Martin) je vyprávěn pomocí filmečků ve stylu příběhových režimů dalších sportovních her od EA, tedy série FIFA či Madden.

Pokud však očekáváte scénáristickou originalitu, budete lehce zklamáni – příběh je jedno velké klišé, jak co se týče vyprávění, tak tří hlavních postav. Zamrzí také téměř neexistující interakce s licencovanými reálnými závodníky.

Samotné závodění je v tomto režimu doprovázeno úkoly, které musíte splnit, abyste mohli postoupit v příběhu. Většinou se jedná o výzvy typu „dostaň se před daného závodníka před 10. kolem“ apod., přičemž někdy vás hra hodí do již rozjetého závodu, někdy naopak začínáte přímo při zhasnutí červených světel.

Plnění úkolů bylo zábavné a obtížnost představovala tu správnou výzvu bez číhající frustrace. Nejedná se však o plnohodnotnou kariéru, režim je vhodný spíše jako rozcvička zejména pro nové hráče, která zabere zhruba kolem 6 hodin.

Po ní se můžete vrhnout například na klasickou kariéru, kterou si v F1 2021 můžete zahrát také s kamarádem ve zbrusu novém kooperačním režimu (se správně kompetitivním spoluhráčem se jedná o královskou zábavu).

Najdete zde též MyTeam mód, ve které se ujmete funkce vrchního direktora vámi vytvořené závodní stáje. A pro odvážlivce nechybí pochopitelně ani dávka online režimů.

 

 

Nový model poškození a mechanické poruchy

 Co se týče samotné hratelnosti a jízdního modelu, nemám co vytknout. Stejně jako v předchozích ročnících se jedná o hlavní přednost hry.

Opět zde najdete desítky možností, jak si řízení vozu uzpůsobit, ať už se vaše zkušenosti s virtuálními formulemi blíží těm reálným Kimiho Räikkönena, nebo naopak Nikity Mazepina.

Dávno pryč jsou navíc časy, kdy jste si bez připojeného volantu moc dobře nezazávodili – hra se na DualSense ovladači hraje skvěle a třešničkou na dortu je promakaná haptika (odezva při přejíždění různých čár či obrubníků je úžasná) a adaptivní triggery.

Hlavní proklamovanou letošní změnou je zcela přepracovaný model poškození. Nově si tak můžete pochroumat téměř každou část karosérie včetně zadního přítlačného křídla nebo například píchnout pneumatiku při kontaktu s jinou formulí či dokonce o nahromaděný „nepořádek“ na trati.

Upraven byl také vliv poškození vašeho vozu na jeho ovládání a mohu říct, že i skutečně lehké poškození mě dokázalo rozhodit z tempa a přidat nějakou tu desetinu vteřiny k času kola.

 

 

Větší příklon k realističnosti představuje též zakomponování mechanických chyb. Situace, kdy vám při dobře rozjetém závodě tým pomocí vysílačky oznámí, že se vyskytl problém s převodovkou a vy musíte bezpečně odstavit auto a odstoupit ze závodu, mohou být frustrující, k závodění však prostě patří.

Naopak pokud se závada přihodí nebohému AI závodníkovi před vámi a vy díky tomu získáte zdarma pozici, jistě tento nový herní element náhle oceníte.

Jestliže ovšem preferujete nenáročné arkádové ježdění, pochopitelně si můžete všechny tyto serepetičky vypnout a udělat z vaší formule téměř nezničitelný buldozer.

 

Umělá inteligence, návštěvy boxu a další bolavá místa

I k tak povedené hře, jakou F1 2021 bezpochyby je, si dovolím mít pár výhrad. Kromě již zmíněného scénáře příběhu a dalších maličkostí zejména v kariéře, například poměrně odfláknuté vyjednávání o kontraktech či ne zrovna záživné a logické rozhovory s médii, se jedná o zastávky v boxech, které mi přijdou neadekvátní k jinak skvělému zážitku ze závodu.

Na to, jak důležitou součástí formulí jsou, by si zasloužily oživení v podobě například nějaké minihry, aby měl hráč aspoň z části možnost ovlivnit celkový čas pitstopu.

 

 

Další výtku mám k nekonzistentní umělé inteligenci ostatních závodníků. Ve srovnání s minulými díly šla jejich agresivita nahoru, což je dobře, ovšem v některých si situacích to jde daleko za hranice mezí a protivník vás často nepochopitelně sestřelí při pokusu o zcela nereálné předjetí.

Ani jejich reakce na nečekané situace na trati nejsou zrovna nejlepší a občas tedy narazí stojícího auta před sebou, jako by se nechumelilo.

Obecně to jde ruku v ruce se znatelným množstvím bugů, které se po vydání ve hře nacházelo, a to jak přímo na trati, tak v menu hry.


Resumé

I přes těchto pár výhrad se F1 2021 řádí k tomu nejlepšímu, co současné virtuální závody mohou nabídnout, a proto bych hře udělil hodnocení 8,5 z 10.

 

Tip! Hororová adventura The Medium vás vyděsí. Čím? Plytkou hratelností

 

 

Připravil: Matěj Řehák

Foto: ea.com/games