CoolClub pro IT odborníky

Nevíte, na co se dívat? Zeptejte se... lidí!

27.08.2019

Je to úsměvné, ale je to tak. Streamovací služba HBO Go se chystá upozadit algoritmus, který uživatelům vybírá vhodné seriály a chce ho nahradit něčím na první pohled přímočarým a primitivním způsobem. Lidských doporučením.

 

Magazín

 

Téměř všechno, co se dnes člověku dostává do hledáčku nejen v kontextu výběru filmů a seriálů, je nějakým způsobem podsunuto počítačovými algoritmy. Všechna sesbíraná data využívají marketéři, kteří prostřednictvím nejrůznějších služeb a reklam doporučující zákazníkům to pravé pro ně. Je opravdu jedno, zda jde o reklamu na sociálních sítích, o výběr seriálů na Netflixu nebo jiné streamovací platformě. Lidský faktor hraje čím dál menší roli a vzhledem ke způsobu, jakým některé platformy uvolňují nové seriály (po celých sériích), jsou vlastně diváci nuceni podívat se na novinku jedním tahem.

 

Jak ulovit diváka

V HBO se ale rozhodli vrátit ke starším praktikám, kdy si lidé jednoduše doporučovali, na co se dívat. Je to na oko návrat do doby, kdy se napřed projížděly filmové a seriálové databáze a postupně se hledalo, na co se vlastně dívat. Stránka Recommended by Humans ovšem kromě doporučení působí podle The Verge i jako chytrý marketingový nástroj, protože umožňuje zájemcům sledovat některé epizody, filmy nebo dokumenty rovnou na místě a zdarma. Jednoduše ideální způsob, jak ulovit nové potenciálně diváky, které si pak budou dál zpracovávat ony všemocné algoritmy.

 

 

I když se autoři ohánějí spoustou ctnostných slov včetně citové vazby a důrazu na uživatele, bude záležet na samotných uživatelích. Někteří z řad autorů tuto změnu vítají, protože se podle jejich slov pro všudypřítomné algoritmy nedají jejich díla prakticky dohledat. Spoluautor netflixovského seriálu The Dragon Prince a Avatar: The Last Airbender Aaron Ehasz si nedávno postěžoval, že byť lidé znají jeho práci na The Last Airbender, pro algoritmy se jednoduše nedostanou k dalšímu dítku - tedy k The Dragon Prince.

 

HBO chce nabídnout přinejmenším alternativu k automaticky podstrkovaným seriálům, ale ve výsledku to bude opět na cílové skupině diváků. Na co dáte vy? Doporučení od známých a kamarádů nebo na to, co zrovna vyskočí z přehrávače?

 

 

Připravil: Pavel Skoták