CoolClub pro IT odborníky

TOP 10 českých i zahraničních podcastů

18.11.2019

Ať už jimi trávíte čas při cestě do práce nebo s nimi usínáte, jestliže se rádi vzděláváte a rozvíjíte, pravděpodobně máte své oblíbené podcasty. Protože se s nimi v poslední době roztrhl pytel a i prognóza je taková, že budoucnost bude patřit mluvenému slovu čím dál víc, dáme vám tipy na 10 nejpopulárnějších z nich. Mimo to vám poradíme, kde je poslouchat a co od takových podcastů můžete očekávat. 

 

Magazín

 

YouTube videa, audio knihy, blogy – všechna tato zprostředkovatelská média zažila svou slavnou éru a vrchol své oblíbenosti. Nyní tuto chvilku zažívají právě podcasty, jež se čím dál více dostávají do povědomosti veřejnosti a hojně zaměstnávají uši posluchačů všech věkových kategorií. Důvodů, proč tomu tak je, je opravdu mnoho. Chcete si zkrátit dlouhou chvíli a u toho se dozvědět něco nového? Vsaďte na podcasty. V nabídce je pestrá škála autorů a řada různorodé tvorby, ze které si každý přijde na své. Poslouchat můžete kdekoliv, kdykoliv a hlavně zadarmo – a to jsou výhody, které podcastům jen tak neodpářete.

 

Proč zrovna podcasty?

1.      Bezplatná možnost vzdělávání

Vždy jste toužili po ucelení vašich znalostí a know-how, ale neměli jste čas vzít do ruky odbornou literaturu nebo navštěvovat profesionální kurzy? Nevadí! Podcast se rád ujme role vašeho učitele a jednoduše vám představí fakta, která byste museli pracně hledat. O tom, že jsou některé podcasty opravdovou studnicí moudrostí, svědčí i pozvaní hosté, kteří vám předají ty nejcennější zkušenosti a informace.

2.      Seznámení se s důležitými lidmi z oboru

Dnes už tak nemusíte chodit na přednášky nebo workshopy, abyste se seznámili s největšími kapacitami z daného oboru. V mnoha podcastech se budete moci virtuálně seznámit s TOP manažery, marketingovými mágy, podnikateli, IT experty a dalšími zajímavými osobnostmi, které jsou špičkou ve svém oboru. Nejen, že budete mít šanci nahlédnout pod pokličku života váženého hosta, ale zároveň získáte odborné rady přímo od těch nejlepších.

3.      Vysoká míra flexibility a praktičnosti

A to, co je na podcastech úplně nejlepší je, že se dají poslouchat úplně kdekoliv, a navíc zadarmo. Nezáleží na tom, jestli zrovna jedete MHD do práce nebo vaříte – podcast si můžete pustit při každé příležitost a zároveň ho vkusně zkombinovat s dalšími aktivitami. Praktičnost a efektivní využití času tak dělá podcasty v očích veřejnosti ještě atraktivnější. 

 

 

Kde poslouchat?

Pokud jste i vy propadli kouzlu podcastů, pak vás jistě zajímají dvě věci – kde se dají poslouchat a které z nich patří k těm nejlepším. Co se týče dostupnosti podcastů, dnes již existuje mnoho možností dostupné jak pro Androidy, tak i IoS. Pokud jste například majitelem Iphonu, tak máte ihned k dispozici aplikaci Podcasty, ve které si můžete vybrat z široké nabídky zahrnující českou i zahraniční tvorbu. V případě Androidu si zase můžete snadno stáhnout PocketCasts nebo vyzkoušet obdobnou aplikaci Google Podcasts. Velmi častou alternativou je také Spotify, která je vhodná pro oba operační systémy.

Jaké podcasty patří v Česku a zahraničí k těm nejoblíbenějším?

 

10 podcastů, které stojí za poslechnutí

 

1. Proti Proudu

Dnes už není nikdo, kdy by neznal podcastera a blogera Dana Tržila. Byl to právě on, kdo v Česku odstartoval éru podcastů. Nyní už více než 3 roky úspěšně vydává podcast Proti Proudu, v rámci kterého si můžete poslechnout rozhovory s inspirativními českými osobnostmi, a to včetně kosmického inženýra Jana Lukačeviče, lékaře a politika Marka Hilšera či bývalého profesionálního hokejisty Radima Vrbaty. Během 45 minut se dozvíte, co je podle nich receptem na úspěch, jaké jsou jejich sny a cíle nebo jaké byly jejich kariérní začátky.

 

2. Deep Talks

Mezi jeden z nejposlouchanějších českých podcastů patří i Deep Talks, jenž pořádá spisovatel, kreativec a konzultant Petr Ludwig. Ten se stejně jako Dan Tržil pouští do rozhovorů se zajímavými osobnostmi, se kterými v každém díle diskutuje déle než hodinu. I když se o nich v médiích a tisku zrovna nepíše, spolehnout se můžete pokaždé na originální a poutavý rozhovor. Těšit se můžete na neuvěřitelně zajímavé příběhy, jež odhalí ty nejhlubší odpovědi a fakta – ne nadarmo se podcast jmenuje Deep Talks.

 

3. CZ podcast

Pokud patříte mezi nadšence IT a milovníky Tech, tak se vám jistě zalíbí populární podcast pro programátory s názvem CZ Podcast, jenž pravidelně vychází již od roku 2015. Moderátorského křesla se ujal Roman Pichlík společně s Jiřím Fabiánem, kteří vás rádi zasvětí do vývojářských novinek, Tech senzací a ajťáckých trendů. Podcast vychází zhruba každé 2 týdny a pokaždé je napěchována humorem, zajímavými informacemi a originálními hosty, kteří vás budou zkrátka bavit.

 

4. The Smart Passive Income

Taky vás už nebaví osmihodinová pracovní doba a volno jen na vyžádání? Velice inspirativní je americký podcast Smart Passive Income, jehož autorka je světová kapacita v budování osobních online byznysů. Hned z první ruky se tak dozvíte, jak začít s vlastním home office podnikání, jakým chybám se vyvarovat nebo v jakých sférách máte největší šanci na úspěch. Jestliže tedy hledáte způsoby, jak začít či jak si udržet svůj online business, u Pat Flynn rozhodně naleznete odpověď.

 

5. The Tim Ferriss Show

Na závěr tu máme zahraniční perličku v podobě The Tim Ferriss Show, která je snad tím nejlepším motivačním podcastem všech dob. Vede ho talentovaný novinář a publicista Tim Ferriss, který umí excelentně vyzpovídat všechny příchozí hosty. V rámci podcastu budete mít čest setkat se s ikonami z nejrůznějších odvětví, a to včetně umělců, profesionálních sportovců, špičkových vědců nebo šachových géniů. Společně s Timem odhalíte jejich zvyky, rituály, přesvědčení a další aspekty, které jim pomohly dostat se na vrchol. Jako bonus berte to, že si skvěle procvičíte vaši angličtinu.

 

Další tipy na zajímavé podcasty:

6. Host Lucie Výborné / Radiožurnál - zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí

 

7. Petr Mára Podcast - technologie, lifehacking, cestování, Apple a zajímavé osobnosti, které si známý řečník a Apple trenér zve k mikrofonu

 

8. Vinohradská 12  - Nestíháte číst noviny a sledovat televizi? Aktuální témata v souvislostech

 

9. Forbes Podcast - do nitra nejen byznysu a technologií

 

10. Lupa.cz Podcast - zpovídá zástupce české e-commerce, IT scény, mediálních domů i osobnosti ze souvisejících oborů



Připravily: Petra Pruden, Alena Čálková