CoolClub pro IT odborníky

AI právník v soudní síni: první právník svého druhu, už příští měsíc!

31.01.2023

Britsko-americký podnikatel už v roce 2015 přišel s nápadem aplikace DoNotPay určené k řešení právních záležitostí. Nyní po 8 letech bude využita v soudní síni. Jako první "robotický" právník, bude už příští měsíc zastupovat obžalovaného, a to pouze prostřednictvím audio pokynů ve sluchátkách.

 

Novinky

 

Joshua Browder přišel na nápad služby DoNotPay už ve svých 19 letech. Rozhodl se ho rozvinout na základě vlastní zkušenosti. Tehdy se totiž potýkal hned s několika pokutami obdrženými za nesprávné parkování.

V reakci na to, si uvědomil, že pohybovat se v právním systému na vlastní pěst je náročné a právní napadení obyčejné pokuty za parkování vyžaduje až zbytečně mnoho času a energie.

Proto se většina lidí vzdá a pokutu zaplatí. Joshua se odmítl smířit s neobjektivním statusem quo západního právního systému, což ho vedlo k vytvoření DoNotPay, tedy aplikace provádějící robotickou automatizaci procesů na ochranu práv spotřebitelů.

Postupem času se ale portfolio aplikace rozšířilo. Například, v roce 2020 byla spuštěna nová služba, díky které bylo možné přiblížit se zase o kousek blíž cíli "porazit byrokracii".

V případě, že nyní uživatel potřebuje získat nějaké informace od státní instituce, má možnost využít DoNotPay, a ušetřit tak nejen peníze, ale vzhledem k nespočtu formulářů a zdlouhavému byrokratickému procesu, i čas.

 

 

AI na vaší straně

Dnes už je ale vše mnohem dál a DoNotPay dokáže svým uživatelům pomoci zase ve více ohledech. Zvládne zařídit vše od získání zpět peněz za letenky či hotelové rezervace, přes zrušení bezplatné zkušební verze, žalování někoho až po nabídky právních služeb v oblasti sociálních otázek, jako jsou žádosti o azyl či ubytování pro bezdomovce.

Joshua Browder udává, že celkově společnost na základě těchto AI šablon, už jménem jednotlivců proti institucím či organizacím, vyhrála více než 2 miliony sporů v oblasti zákaznických služeb a soudních sporů. V současnosti je služba k dispozici v USA a ve Spojeném království za předplatné ve výši 36 dolarů na čtvrt roku.

Joshua Browder, nyní generální ředitel společnosti DoNotPay, věří, že je technologie připravena na svou premiéru u skutečného soudu. Přesvědčil proto jednoho z klientů, aby se robotickým právníkem nechal skutečně zastupovat.

A tak se dějiny začnou psát už 22. února ve 13:30, kdy bude v americké soudní síni někoho zastupovat právník poháněný umělou inteligencí. Jako první svého druhu se bude snažit pomoci obžalovanému v soudním sporu o pokutu za dopravní přestupek. Výtvor společnosti běží na chytrém telefonu, poslouchá soudní argumenty a formuluje odpovědi pro obžalovaného.

 

 

Robotický právník obžalovanému říká v reálném čase, co má říkat, prostřednictvím sluchátek. V případě, že robotický právník případ prohraje, je společnost DoNotPay připravena uhradit pokuty.

Toto téma zastupování obžalovaných AI právníkem je trochu ošemetné z toho důvodu, že u amerických soudů je používání většiny elektronických přístrojů zakázáno. Pouze některé soudy dovolují obžalovaným nosit naslouchátka. Ve většině soudních sítí ale použití takové technologie legální není.

Některé státy dokonce vyžadují souhlas všech stran s nahráváním, což vylučuje možnost vstupu robotického právníka do mnoha soudních síní. Z 300 případů, které společnost DoNotPay zvažovala pro vyzkoušení svého AI právníka, byly proveditelné pouze dva.

Konečným cílem Browdera je konec konců demokratizovat právní zastoupení tím, že bude bezplatné pro ty, kteří si ho nemohou dovolit. Je si ale vědom náročnosti a překážek na obzoru.

 

 

Připravila: Petra Sauerová