CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší aplikace a technologie pro alergiky

22.05.2023

Ucpaný nos, potíže s dýcháním, slzy v očích a neustálé kýchání. Trápí vás jarní alergie? Přinášíme vám tipy na aplikace a technologie, které vám ulehčí život. Které aplikace a technologie do klimatizace rozhodně vyzkoušet?

 

Magazín

 

Jarní období s sebou přináší zátěž zejména pro ty, kdo bojují s pyly. Život s alergií mohou usnadnit moderní technologie, ať už jsou to aplikace nebo speciální wifi. Které z nich vám ulehčí život?

 

Sensio Air

Aplikace Sensio Air vám pomůže sledovat příznaky alergie, porozumět jim, ale také je zaznamenávat, popřípadě jim předcházet. V aplikaci můžete zjistit, jaká je aktuální pylová situace, monitoruje totiž i znečištění ovzduší, a to ve 350 městech po celém světě. Díky tomu si budete moci naplánovat své venkovní aktivity tak, abyste se vyhnuli největšímu píku.

Zároveň pokud se u vás objeví příznaky, které nejsou součástí aplikace, můžete je do appky snadno přidat. Mimo jiné v menu také najdete tipy pro zlepšení zdraví a tipy, jak snížit vystavení se alergenům a dalším látkám v ovzduší.

Díky přehlednému uspořádání a uživatelsky přátelskému rozhraní se v appce rychle zorientujete. V případě, že se rozhodnete do aplikace investovat a předplatit si ji, každý měsíc vám vytvoří osobní report na míru, který odhaluje ty hlavní viníky vašich potíží.

 

Air Matters

Air Matters je aplikace, která vám pomůže sledovat kvalitu vzduchu, a koncentraci pylu ve více než 180 zemích. Appka nabízí hned několik standardů kvality ovzduší mezi kterými si lze proklikávat a vybrat si zasílání notifikací na znečištěné ovzduší a koncentraci pylu.

Air Matters podporuje také Apple Watch, a tak můžete kvalitu vzduchu kontrolovat, nejen ve svém smartphonu, ale i přímo na zápěstí. Kliknete-li si na konkrétní alergen, zobrazí se vám úroveň znečišťujících látek a otevře se detail s údaji v reálném čase.

Zjistíte tak jednoduše, jak dlouho trvá sezóna konkrétního alergenu. Kromě toho tam naleznete i zdravotní poradenství na základě momentální situace. Pak také mapy kvality ovzduší za posledních 48 hodin a předpověď počasí, pylu a kvality ovzduší pro pár dalších dní.

Veškeré informace si můžete zobrazit pro města či regiony po celém světě, stejně jako pro vaši aktuální polohu. To se vám může hodit nejen pro plánování dovolené. Aplikace Air Matters je zdarma. Pokud byste se ale chtěli zbavit reklam, můžete si připlatit prémiovou verzi.

 

 

Pyly.cz

Aplikace Pyly.cz je stejně jako předešlé aplikace dostupná jak pro uživatele Apple, tak i Android. Najdete v ní možnost zaznamenávat své příznaky alergií, a nově i hmyzích píchnutí.

Takto si zároveň tvoříte svůj zdravotní deník, který popřípadě můžete jednoduše zaslat také svému lékaři na email. Tímto způsobem mu pomůžete s volbou vhodné léčby nebo s odhalením nové alergie, o které jste doposud například ani nevěděli.

Součástí aplikace je také tzv. Green Point Servis. Jedná se o prémiovou službu pro registrované klienty, prostřednictvím které vám bude na vyžádání okamžitě zprostředkován e-recept na alergologické léky.

Využít můžete také výdej medikace v nejbližší partnerské lékárně či akutní ošetření u nejbližšího smluvního lékaře. Potřebujete najít místo, kde sídlí nejbližší lékárna nebo alergolog? Není problém! V aplikaci si stačí rozkliknout adresář, ve kterém si je jednoduše vyhledáte a aplikace vás tam zavede pomocí GPS.

 

 

Nanoe x, tech pomocník i na ty nejzákeřnější alergie

Kromě aplikací, pro vás tentokrát máme ještě jeden tip, a to na technologii, která může být zajímavým řešením vašich obtíží. Jedná se o Nanoe X, inovativní technologii přímo do klimatizace, která dokáže pomoci omezit vedlejší účinky jarních pylů.

Je totiž navržena pro optimální zachycení nejčastěji se vyskytujících jarních pylů. Dokáže navíc eliminovat také bakterie a viry, a to s úspěšností až 99,9 %.

Nanoe X funguje tak, že tvoří hydroxylové radikály (OH) obalené v nanočásticích vody v množství 4,8 miliardy za sekundu, čímž právě zvyšuje účinnost odstranění virů a bakterií.

Takovéto drobné částice, které obsahují mnoho hydroxylových radikálů, se navážou na pyl nebo vir a využijí chemickou reakci, při které se z škodlivé částice uvolní vodík. Tuto reakci vyvolávají OH radikály a vodík obsažený v dané škodlivině, čímž vzniká neškodná voda (H2O).

Takto můžete díky technologii Nanoe X ze vzduchu odstranit pyl, nečistoty, plísně, viry, dokonce i cigaretový kouř, a to i tehdy, není-li klimatizace v režimu vytápění či chlazení. Částice Nanoe X jsou natolik malé, aby pronikly i látkou oděvu a šíření pylů, plísní a nežádoucích pachů potlačily hned v počátku šíření.

Nanoe X je nyní už standardní součástí rezidenčních klimatizací řady Etherea a k dispozici je také v klimatizacích Panasonic PACi jako volitelná funkce.

 

Alergie na wi-fi? Elektromagnetická senzitivita 

Alergie je velké téma pro mnoho lidí, ačkoliv nejvíc rezonuje asi právě na jaře a v souvislosti s pyly. Slyšeli jste ale o alergii na wifi? Ano, vidíte dobře. Lidé s elektromagnetickou hypersenzitivitou tvrdí, že existuje, zatímco lékaři neví. 

Někteří lidé tvrdí, že jsou alergičtí na elektromagnetická pole, jako jsou například signály wifi, mobilní telefony a další zařízení. Nazývá se to elektromagnetická hypersenzitivita (EHS). Jak se to projevuje? Ucpaný nos, kýchání nebo potíže s dýcháním to nejsou, střídají je, ale bolesti hlavy, závratě, nevolnost a únava.

Lékaři v tomto ohledu ale nemají stále jasno. Vyjmenované příznaky mohou mít totiž i úplně jiný spouštěč. Diskuze na toto téma rozhodně nekončí. Jisté ale je, že to celé vyžaduje další výzkum, aby bylo vůbec možné to nějak uchopit a porozumět tomu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová