CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší české univerzitní start-upy 5: Roboti DARPA od ČVUT 

11.04.2022

O zručné fakultě elektrotechnické z ČVUT jste už rozhodně slyšeli – naposledy třeba v 2. díle této minisérie, kdy jsme se zmiňovali o jejich létajícím dozimetru z roku 2020. Pojďte se podívat, jaké další úspěchy slaví roboti českého univerzitního týmu.

 

Magazín

 

Když jde robotický tým ČVUT do boje, medaile jenom létají. To se potvrdilo i v mezinárodní soutěži DARPA Subterranean Challenge 2021, která organizuje agentura DARPA amerického ministerstva obrany. Česká skupina CTU-CRAS-NORLAB zabodovala, a to jak ve virtuální části soutěže, tak té reálné.

 

Reálná a virtuální část soutěže

Letošní ročník soutěže přivedl účastníky do vápencového dolu MegaCavern v Kentucky, kde měli za úkol předvést výkonnost, obratnost a samostatnost svých robotů. Jejich cílem bylo během 1 hodiny najít co nejvíce osob a věcí, které byly skryty v záhybech dolu. Odborníci z ČVUT nezaváhali a pustili se do práce. 

„Během soutěžního kola jsme nasadili kompletní sadu našich robotů. Šest pozemních včetně třech kráčejících SPOT, tři drony, a ještě ručně řízený robot sloužící jako motorizovaná základna mobilního spojení. Roboty v prostředí, kde chybí GPS signál a dosah bezdrátové komunikace je značně omezený, pracovaly i mimo spojení, plně autonomně, což považujeme za úspěch,“ uvádí profesor Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky z Fakulty elektrotechnické ČVUT. 

V této části soutěže se český tým umístil na 6. příčce, ve virtuální části si dokonce odnesl stříbro. 

 

 

Hvězdná robotická výbava ČVUT

Robopes od Boston Dynamics

Cenným členem týmu je robopes SPOT, který se pyšní 3D senzory, průmyslovými kamerami a špičkovými počítači Intel NUC a Nvidia Jetson Xavier AGX. Právě tyto počítače na základě dat ze senzorů vyhodnotí, kam se má robopes v terénu vydat.

„SPOT má hloubkové kamery a je schopen do určité vzdálenosti asi čtyř nebo pěti metrů vnímat různé překážky. Když je v režimu řízení na dálku, je schopen se sám různým překážkám vyhýbat a nenarážet do nich. Nebo ho můžeme provést nějakým terénem, například tovární halou, a můžeme mu specifikovat cestu, kterou má procházet. On si zapamatuje, jak to kolem něj vypadá, a podle toho pak opakuje cestu,“ dodává vedoucí soutěžního týmu Tomáš Svoboda v rozhovoru pro Lupa.cz.

 

 

Pásový robot TRADR

Dalším, poněkud starším členem týmu, je robot TRADR, který tým sestrojil už před více než 10 lety. I po této době však funguje na jedničku. Stejně jako robopes má za úkol pohybovat se v prostoru, kam se lidé nedostanou – a to pomocí svých pásů.  

„Každou z pásových ploutviček je schopný řídit autonomně. Když je v jednoduchém terénu, tak pásy sklopí do pozorovací polohy, aby jeho kamera měla co nejlepší výhled a aby jel po co nejmenší ploše pásů. A když se přiblíží k nějaké překážce nebo potřebuje najet do schodů, tak pásy naklopí tak, aby na to dobře vyjel. Navíc může ovládat a kontrolovat pevnost pásů, a tím zajistit aktivní odpružení pro odtlumení nárazů,“ doplňuje Svoboda.

 

 

Robot od Clearpath Robotics

Na podobném principu funguje i robot od Clearpath Robotics, který má místo pásů robustní kola. 

„Mechanicky je to velmi robustní osvědčená konstrukce a mnoho laboratoří tento podvozek používá pro experimenty. My jsme navrhli vnitřní výbavu podvozku, protože robot sám nic neumí a musíte ho jinak řídit jako autíčko na ovládání. Jeho výhodou ale je, že dokáže být rychlý, takže v terénu bez schodů a překážek je kolový podvozek nejlepší, protože jeho pohyb je z hlediska energetické náročnosti nejvýhodnější. Jinak má ale stejný 3D LiDAR, všesměrové kamery, počítače nebo komunikační jednotky jako ostatní roboty,“ dodává Svoboda.

Je jasné, že s touto hvězdnou robotickou skvadrou budou k vidění úžasné věci. Zachraňování lidí, zvířat a věcí z těžce dostupných prostorů bude díky ní ještě rychlejší a efektivnější.

 

Tip! CES 2022: Další rok ve znamení pandemie podle technologických trendů

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: ČVUT, mrs.felk.cvut.cz