CoolClub pro IT odborníky

Microsoft po 27 letech definitivně ukončil Internet Explorer. Co byla osudová rána?

28.06.2022

Společnost Microsoft definitivně ukončuje prodej spotřebitelské verze prohlížeče Internet Explorer. Uživatelé, kteří chtějí zůstat u Microsoftu, jsou tak odkázáni na prohlížeč Microsoft Edge, který byl uveden na trh v roce 2015 spolu se systémem Windows 10.

 

Novinky

 

Internet Explorer zahájil svoje fungování na stolních počítačích se systémem Windows v roce 1995 a do roku 2004 ovládl 95 % trhu. Nyní však dominují prohlížeče Google Chrome, Safari nebo Mozilla Firefox.

Obliba prohlížeče Internet Explorer klesla s uvedením těchto rychlejších prohlížečů s využíváním nových aplikací pro navigaci na platformách, jako je vyhledávač Google, Facebook a YouTube.

 

Osudová rána

Osudovou ránu pak pravděpodobně zasadil nástup chytrých telefonů, kdy předinstalovaný prohlížeč Safari od společnosti Apple a Google Chrome v telefonech s operačním systémem Android pomohly přesunout přístup k internetu a jeho používání do mobilní sféry.

Podle nezávislé společnosti StatCounter, která se zabývá webovou analytikou, v říjnu 2016 používání internetu v mobilních zařízeních a tabletech celosvětově poprvé předstihlo stolní počítače.

 

 

Na začátku téhož roku Google Chrome představuje více než 60 % celosvětového využívání internetu na stolních počítačích, přičemž společný podíl prohlížečů Internet Explorer a Edge na trhu stolních počítačů poprvé těsně zaostal za podílem prohlížeče Firefox.

IE byl také kritizován pro svou bezpečnostní politiku, která umožňovala šíření virů nebo zneužití k získávání kontroly nad systémem či citlivých údajů o uživatelích.

Společnost Microsoft se už více než pět let snaží zabránit lidem používat Internet Explorer. Microsoft Edge v roce 2015 odstartoval konec značky Internet Explorer. Od té doby Microsoft vyzívá firmy, aby přestaly stárnoucí prohlížeč používat ve prospěch Edge a jeho režimu IE.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová