CoolClub pro IT odborníky

Česko má první policejní podcast. Švestky valí pecky vznikají v Brně

07.06.2022

Brněnští strážníci se rozhodli přiblížit svou práci novou, zajímavou formou. S cílem pobavit a seznámit veřejnost s realitou „všedního policejního dne“ vznikl podcast. Má ukázat činnost strážníků v jiném světle, představit zajímavé osobnosti i nejrozšířenější mýty.

 

Novinky

 

Brněnská městská policie má vlastní audio pořad Švestky valí pecky. „Podle dostupných zdrojů se s největší pravděpodobností jedná o vůbec první český podcast oficiálně vydáváný pouze z policejních organizací,“ řekl Jakub Ghanem, tiskový mluvčí Městské policie Brno.

Právě Ghanem podcast společně se svojí kolegyní Markétou Skřivánkovou moderuje. Podle něj mají strážníci ambici rozbourat rozšířené stereotypy o své práci a nahlédnou také do historie.

Petr Čermák, strážník, který vešel ve známost tím, že holýma rukama zneškodnil ozbrojeného útočníka, byl jeden z prvních hostů, který se natáčení podcastu účastnil. Na svém příběhu přibližuje práci policisty, který se však nesetkává jen tragickými situacemi. Naopak, mnohé případy, kterými se strážníci musejí zabírat, hraničí s bizarností. Ale o to právě jde. Podcast chce posluchačům odlehčenou formou vyprávět zajímavé případy.

 

 

Švestky valí pecky jsou dostupné na Spotify a na Apple Podcasts. Vycházet budou vždy jako čtrnáctideník s dvěma různými stopážemi. Sudé epizody zhruba v pěti minutách shrnou dynamickou formou dialogů pozoruhodné případy z poslední doby, liché epizody nabídnou rozhovor s hostem a rubriku Bourák Ondra, zaměřenou na nejrozšířenější mýty o práci městské policie.

I názvem podcastu si policisté tak trochu utahují sami ze sebe. „Pojmenování totiž vykrystalizovalo v době, kdy se na sociálních sítích objevovalo spojení Jirka jede žalmy. Tříslovné jméno podcastu je jeho parafrází a poukazem na to, že vyjádření veřejných institucí nemusejí být vždy taková, jaká čekáme,“ doplnil mluvčí brněnských strážníků.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: archiv Městské policie Brno