CoolClub pro IT odborníky

Svítilny, počasí a hry. Tři skupiny rizikových aplikací, které radši smažte z mobilu

17.05.2024

Pokud vám záleží na soukromí, měli byste se zaměřit konkrétně na tři základní skupiny aplikací. Jsou nadmíru zvědavé, a tak sledují i to, co by neměly. Které to jsou?

 

Novinky

 

V dnešní době už mobil nepustíte z ruky. Komunikujete skrze něj, sledujete filmy i hrajete hry. Na každém rohu se ale skrývá nebezpečí, a tak si v Androidu i iOSu dejte pozor na následující tři skupiny rizikových aplikací.

Sledujte recenze aplikací

Bezpečnostní expert a zároveň bývalý viceprezident IBM Security, Caleb Barlow, doporučuje sledovat při stahování aplikací i počet stažení anebo hodnocení uživatelů. A v nejlepším případě by stahovaná aplikace měla být používána a hodnocena více než tisícem uživatelů.

Stejně tak byste dle Barlowa měli být přísní i při udělování přístupových práv aplikacím a pravidelně je kontrolovat. I pokud se těmito radami a pravidly řídíte, mohou vám některé aplikace jednoduše proklouznout a rušit nebo dokonce škodit.

 

 

Rizikové skupiny aplikací

Zvýšené riziko pro vaše soukromí mohou představovat tyto tři skupiny aplikací, pokud je používáte, raději je prověřte nebo možná rovnou raději odstraňte.

 

Svítilny

Mnoho uživatelů si do telefonu stahuje aplikace svítilen, i když tuto funkci mají vestavěnou. Tyto aplikace ale často shromažďují zbytečná data, jako jsou vaše kontakty nebo poloha, a někteří vývojáři je zneužívají k zobrazování reklam nebo prodeji dat třetím stranám.

Počasí

I když se zdá, že aplikace s předpovědí počasí potřebují přístup k vaší poloze, některé z nich se u toho nezastaví a jdou mnohem dál. Mohou shromažďovat i další informace, jako jsou vaše jméno, e-mailová adresa nebo poštovní adresa. Příkladem je třeba AccuWeather. A v minulosti se dokonce objevily případy, kdy tyto aplikace obsahovaly trojského koně a malware.

Hry

I zdánlivě neškodné hry se mohou ukázat jako špionážní nástroje. Některé z nich shromažďují a sdílí osobní údaje uživatelů, a v minulosti je zneužívaly i státní instituce k odlivu dat. Jako příklad tady velmi dobře poslouží Angry Birds. Herní aplikace dle informací poskytovala získané osobní údaje uživatelům třetím stranám.

Buďte proto opatrní a ostražití. K zamyšlení by vás mohlo vést to, když po vás aplikace hned po instalaci chce masivní přístup k datům. Jedná-li se o přístupy k informacím, které mají s funkcí aplikace společného jen velmi málo, může se jednat o znak špionážní aplikace.

 

Připravila: Petra Sauerová