CoolClub pro IT odborníky

AI, která změnila pokerové dějiny: Český DeepStack si razí cestu k miliardám z tradingu

16.11.2022

Martin Schmid a Matej Moravčík dokázali vytvořit umělou inteligenci, která změnila dějiny. Vytvořili pokerový algoritmus DeepStack, který dokáže porazit jakéhokoli hráče na světě. A šli dál, zaměřili se na tvorbu algoritmu sloužícího k obchodování na kapitálových trzích. Jejich startup získal historicky nejvyšší seedovou investici, za kterou by se nemusel stydět ani v Silicon Valley!

 

BusinessClass

 

Když v roce 1997 počítač Deep Blue od IBM poprvé porazil šachového velmistra Garryho Kasparova, byla to událost, která významně pohla budoucností umělé inteligence. Český počítačový program DeepStack od Martina Schmida a Mateje Moravčíka tento úspěch ale dokázal překonat. Ani ti nejlepší pokeroví hráči nemají proti algoritmům jedinou šanci!

 

Jak se AI učil poker

Jejich cesta za touto jedinečnou technologií začala velmi nenápadně: na koleji Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Tam na DeepStacku začali pracovat ještě společně s Viliamem Lisým, který v té době byl odborným asistentem na ČVUT. Fascinace počítačovými hrami a vývoj umělé inteligence je to, co hnalo Schmida kupředu. Avšak studentský vývoj se jim začal dařit až v roce 2012, kdy přišla na svět první verze DeepStack.

"Ráno jsme spustili program, který se celý den díval na partii pokeru. Pak začal poker sám hrát. A tak jsme seděli na koleji, pili whisky a dívali se, jak za nás naše umělá inteligence mastí sedm dní v týdnu čtyřiadvacet hodin denně na dvaceti stolech poker," vysvětloval Schmid pro Forbes.

Administrátoři webového pokeru si brzy všimli, že se děje něco nekalého a že takových výsledků nemůže člověk dosáhnout a následně byli zablokováni. Moc je to netrápilo. Měli radost, že jejich algoritmus funguje.

 

 

Inteligentní algoritmus

Po dokončení doktorátu se dostali do Kanady, kde se jich pracovně ujal leader celého oboru Michael Bowling. Společně pracovali na tom, aby byl jejich systém co nejdokonalejší. Cesta za dokonalou umělou inteligencí však nebyla jednoduchá. "Když jsme program dokončovali, měsíc jsme nevylézali na světlo," říkají v rozhovoru pro tyden.cz. 

I když v dnešní době existují mechanismy, které jsou schopny porazit i šachové mistry, je poker matematicky mnohem složitější. Partii pokeru navíc ovlivňují další faktory, jako taktika hráčů, strategie a sázky. Díky tomu, často partie končí dříve, než se odkryjí karty.

Tým Moravčíka a Schmida si s tímto „lidským“ faktorem poradil! Společně vyvinuli natolik inteligentní algoritmus, který byl schopný v pokeru porazit lidského oponenta. Tento úspěch jim získal světové uznání. Psalo se o nich dokonce v nejprestižnějším vědeckém časopise Science.

Při programování se snažili umělou inteligenci vytvořit co nejvíc korektně. "DeepStack se snaží hrát optimálně a naplno. Snaží se vyřešit matematický problém tak, aby byl neporazitelný."

Schmid s Moravčíkem pokračovali ve své cestě v Google DeepMind, který odkoupil celý Bowlingův tým. Dále pracují na nových způsobech využití umělé inteligence.

 

 

Největší startupová seed investice

K dvojici Schmid a Moravčík se přidal Rudolf Kadlec. Společně chtějí vytvořit vůbec nejlepší algoritmus k obchodování na kapitálových trzích.

"Dlouho jsme přemýšleli, co by měla být další velká hra, kterou chceme prolomit. Nakonec nám dávala smysl jediná věc. Jen jediná hra, u níž věříme, na niž dává smysl aplikovat algoritmy, ve kterých je náš tým opravdu dobrý. Jediná hra, která nám zároveň tady v Praze umožní vybudovat něco opravdu velkého. Trh," řekl Schmid pro Forbes.

V dnešní době má Schmid svůj tým lidí, s kterým spolupracuje. Většina členů týmu má dokončený doktorský titul v oboru umělé inteligence. Zároveň stále spolupracují s Bowlingem.

Na přelomu roku dokázali získat největší startupovou seed investici v historii České republiky. Obdrželi několik milionů dolarů za nápad, který se vlezl na jednu stránku prezentace. Žádný kód, žádný plán. Pouze jména lidí, kteří patří do týmu. Jedním z investorů jsou čeští Credo Ventures.

Před pár měsíci se jim podařilo uzavřít dohodu s jedním z největších osobností v oboru. Můžeme se jen těšit, na jejich další nápady a úspěchy, které je jistě čekají.

 

Tip! Čech Robin Raszka vybudoval startup za miliardy. Odkoupil ho samotný Google

 

 

Připravila: Karolína Farná