CoolClub pro IT odborníky

8 nejlepších mezinárodních platforem (nejen) pro IT kurzy

21.03.2022

Svět se neustále mění a s nimi i požadavky a všechny ty úžasné věci, které se v něm dají naučit. V době rozjeté profesní kariéry může být těžké najít místa, kde se získat nové dovednosti a posunout své znalosti výš. Online kurzy jsou pro většinu z vás ideálním způsobem, jak pokračovat ve vzdělávání. Přinášíme seznam zdrojů, které vám pomohou najít ty nejvhodnější online vzdělávací platformy.

 

Magazín

 

Mezi nejlepší online vzdělávací platformy patří Coursera, Skillshare, Udemy, Codecademy, Edx, Pluralsight. Kromě těchto vzdělávacích platforem existují i další populární platformy pro online kurzy, jako jsou Future Lezen, Moodle, LearnWorlds, Teachable, Thinkific, Kajabi, Podia a Lynda.

 

Coursera

Coursera je pravděpodobně největším pojmem v oblasti online kurzů a vzdělávání. Má celosvětový seznam univerzit a partnerů, kteří nabízejí více než 3 900 specializovaných kurzů. Velká část služeb je k dispozici zdarma, nebo je můžete využít k získání online titulu z akreditované univerzity.

Coursera tedy není jen místem, kde můžete navštěvovat kurzy, které se podobají kurzům na vysoké škole - ve skutečnosti nabízí skutečné akademické kurzy od skutečných profesorů a univerzit za zlomek ceny získání online titulu.

Softwarové společnosti do služby Coursera přidaly také mnoho svých certifikačních lekcí a zkoušek, které vám mohou pomoci například se správou databází a používáním nástrojů pro plánování podnikových zdrojů (ERP).

Mezi bezplatnými kurzy, placenými tituly a členskými programy nabízí Coursera pravděpodobně největší počet kurzů, kurzů a akreditační podpory ze všech na našem seznamu.

Cena každého kurzu je individuální (nejlevnější začínají na 30 až 40 dolarech a dále se zvyšují). Můžete také získat neomezený přístup k více než 3 000 kurzům v rámci služby Coursera Plus za 399 USD ročně.

 

 

Skillshare

Skillshare je komunitní tržiště pro nové dovednosti a je velká šance, že sponzoruje vaše oblíbené nezávislé umělce, youtubery nebo podcastery. Skillshare nabízí širokou škálu různých témat, ze kterých si můžete vybrat, a nabízí online katalog kurzů založených na videu i osobní workshopy ve více městech.

Zatímco mnoho online platforem v podstatě poskytuje kurzy ve stylu vysokoškolských kurzů, Skillshare je méně formální a zaměřuje se spíše na zlepšování tvůrčích dovedností.

Na platformě jsou k dispozici kurzy podnikání a internetového marketingu, ale většinu tvoří kurzy v kreativních oborech, které vedou praktikující odborníci v těchto oblastech: fotografie, film, animace, výtvarné umění, psaní, interiérový design a další.

 

edX

edX je online vzdělávací platforma založená Harvardem a MIT, která od svého spuštění poskytla vzdělání více než 20 milionům lidí. Je to celosvětová nezisková organizace a nabízí kurzy od učitelů a univerzit z celé planety v tématech, jako je informatika, jazyky, inženýrství, psychologie, psaní, elektronika, biologie a marketing. Většina kurzů je zdarma, můžete si však také zaplatit za ověřovací certifikát, který potvrzuje, že jste kurz absolvovali. Tato možnost ověřeného certifikátu stojí přibližně 49 dolarů za kurz.

 

 

Udacity

Udacity je platforma se silným zaměřením na technologie s malým, ale dobře zpracovaným výběrem kurzů. Pokud chcete proniknout do datové vědy, umělé inteligence nebo cloud computingu, program Udacity pro datovou vědu má působivý seznam učitelů ze společností, jako jsou Salesforce a Facebook.

Technické dovednosti patří k nejprodávanějším kurzům, které můžete absolvovat ve svém volném čase, a Udacity nabízí kurzy ve všech nejžádanějších oborech.

Všechny tyto funkce však mají svou cenu: měsíčně stojí přibližně 399 dolarů nebo zhruba 597 dolarů pro studenty, kteří si koupí celé čtyři měsíce najednou.

 

Udemy

Udemy je zavedená společnost zabývající se osobním vzděláváním, která nabízí kurzy v rozmezí od 10 do 500 dolarů v závislosti na třídě a učiteli. Většina z nich je levná, ale s rostoucí specializací nebo složitostí předmětu se mohou náklady rychle zvyšovat. Ve srovnání s ostatními platformami na našem seznamu je o něco dražší, jakmile začnete navštěvovat více kurzů.

Jedním z nejpříjemnějších prvků služby Udemy je, že nabízí širokou škálu kurzů na tradiční vzdělávací témata i specifické obchodní dovednosti - například konkrétní způsoby používání aplikace Excel pro finanční analýzu - a minulí studenti poskytují hodnocení všech těchto kurzů.

Pokud se chcete něco naučit, pravděpodobně to najdete na Udemy. Tyto stránky nejsou ani tak jednotnou platformou, jako spíše portálem nebo úložištěm, kde mají studenti přístup k více než 100 000 kurzů na všechna možná témata.

Jazykové, umělecké, hudební a fitness kurzy zde najdete vedle lekcí programování a IT, obchodních dovedností, výuky, produktivity a mnoha dalších. Existují dokonce i kategorie pro osobní rozvoj a životní styl, které se zabývají životními dovednostmi a dalšími technikami, které se nemusí nutně týkat akademického prostředí.

 

 

Pluralsight

Pluralsight je určen pro pracující profesionály, kteří si chtějí rozšířit své znalosti o datech. Společnost nabízí miniprogramy pro jednotlivce i týmy.

Kurzy Pluralsight jsou navrženy s ohledem na pracující profesionály a nabízejí kurzy v oborech, jako je vývoj softwaru, datová věda, informační a kybernetická bezpečnost a další.

Studenti mohou navštěvovat jednotlivé kurzy, ale Pluralsight důrazně doporučuje absolvovat jednu z jejích cest. Tyto programy jsou něco jako minidiplomy: řada na sebe navazujících kurzů v určité oblasti odbornosti, jako jsou jednotlivé programovací jazyky, bezpečnostní certifikace, tvůrčí dovednosti v konkrétním softwaru apod.

Tyto přednastavené cesty vás zbaví dohadů o tom, jak se učit - navíc můžete provést rychlý předběžný test, který určí vaši úroveň dovedností, což přispívá k většímu přizpůsobení.

Knihovna kurzů obsahuje více než 7 500 jednotlivých lekcí ve stovkách cest. Bez ohledu na to, jak málo nebo kolik kurzů (nebo cest) chcete absolvovat, je cena stejná, přibližně 29 dolarů měsíčně za osobní plán.

 

 

Codecademy

Codecademy, kterou dříve podporoval Bílý dům, se věnuje výuce programování. Tato bezplatná služba pomohla během prvních sedmi let své existence více než 45 milionům lidí a drží se své rychlé výukové metody, která je navržena tak, abyste se díky podpůrným skupinám a hernímu bodovému systému neustále pohybovali kupředu ve svém vzdělávání.

K dispozici jsou bezplatné kurzy i placené členství Pro, které nabízí přímější vedení a podporu při vytváření reálného portfolia, které můžete využít k nastartování kariéry na volné noze.

Škola nabízí kurzy řady jazyků - včetně PHP, Pythonu a Ruby - a studenti často už v době, kdy kurz dokončí, vytvářejí a nasazují projekty.

 

 

LinkedIn Learning (Lynda)

LinkedIn Learning, dříve Lynda.com, je vzdělávací platforma, která nabízí profesionální kurzy v oblasti obchodu, technologií a kreativních oborů ve formě videolekcí. Platforma je poskytována jako prémiová služba pro uživatele sítě LinkedIn a nabízí více než 16 000 kurzů v 7 jazycích a zaměřuje se na pomoc jednotlivcům investovat do jejich profesního rozvoje.

 

Bez ohledu na to, v jaké fázi života se nacházíte, vám online vzdělávací platformy poskytnou pohodlný způsob, jak růst ve své kariéře nebo začít něco úplně nového.

 

Tip! 5 aplikací zdarma, s nimiž si vypilujete angličtinu

 

 

Připravil: Radek Svoboda