CoolClub pro IT odborníky

Příliš drahé "bezplatné" aplikace: oberou vás o peníze i bez vašeho souhlasu!

04.04.2022

Už jste o nich slyšeli? Jednou nainstalujete a hned platíte, aniž byste o tom věděli. Řeč je o fleecewarových aplikacích, které ve velkém zaplavily App Store i Google Play. Když aplikaci neodhalíte včas, můžete přijít o nemalé peníze. Přečtěte si, jak se chovají a jaké nebezpečí představují.

 

Magazín

 

Aplikace oblečené do drahého předplatného

Antivirová aplikace Avast v roce 2021 objevila přes 200 lichvářských aplikací, na které můžete narazit v App Storu i na Googlu Play. Na první pohled se tvářily obyčejně – jednalo se například čtečky ebooků, QR kódů, věštecké aplikace, editory fotek či foto filtry.

Na druhý pohled ale ukrývaly nemilé překvapení. Ihned po stažení se automaticky aktivovalo předplatné, které mnohdy dosahovalo přes 1000 Kč za měsíc. Nebozí uživatelé na to často přišli až v moment, kdy se podívali na účet a viděli tučnou minusovou položku za něco, co si nekoupili.

Jen v Česku měly fleecewarové aplikace asi 3,5 milion stažení, což vygenerovalo zisk asi 22 milionů korun.

 

 

Jak fleecewarové appky poznáte?

„Oblíbenou strategií fleecewaru je cílit na mladší publikum prostřednictvím hravých a chytlavých reklam na populárních sociálních sítích, používající fráze jako bezplatná instalace nebo zdarma ke stažení,“ říká Jakub Vávra analytik hrozeb v Avastu. 

Reklamy působí věrohodně, proto vás na začátku ani nemusí napadnout, že by se mohlo jednat o dokonale zkonstruovaný podvod. Přesto si můžete všimnout několika výstražných znamení: bezplatná zkušební verze (například 3 dny nebo maximálně 1 týden) a podmínky užívání napsané malým písmem.

Právě důkladné prostudování podmínek vám pomůže odhalit, zda nedojde k automatické aktivaci předplatného. Na škodu není ani určitá skepse vůči reklamám, které aplikace propagují. 

 

 

Jak zrušit předplatné dřív, než vás zruinuje?

Mnoho uživatelů si řekne, že řešení je nasnadě - jednoduše aplikaci smazat. Takhle snadné to bohužel není. Ani smazání appky neznamená automatické zrušení předplatného. 

 

Zrušení předplatného na iOs

Pokud vlastníte iPhone, tak se k předplatnému můžete dostat buď skrze App Storu (ikonka uživatelského nastavení vpravo nahoře) nebo v sekci nastavení (první ikonka Apple ID, iCloud, média a nákupy). V obou případech se prokliknete do místa, kde najdete seznam aktivních a prošlých předplatných. Přímo zde můžete fleecewarové reklamy okamžitě zrušit. 

 

Zrušení předplatného na Androidu

U Androidu je podobné. Stačí přejít do obchodu Google Play, otevřít svůj účet a vpravo nahoře kliknout na možnost Platby a předplatné. Teď už před sebou vidíte správu svého předplatného a možnosti zrušení.

 

 

Dvakrát měř, jednou řež

Ať už stahujete jakoukoliv aplikaci, vždy věnujte pozornost, kdo stojí za jejím vznikem, jaké má reference a podmínky užívání. Virální reklamy na tyto aplikace rovněž nevěstí nic dobrého. Nikdy není na škodu být opatrný a vše si dopředu prověřit. Uvidíte, že tato strategie vám dřív nebo později přinese kýžené ovoce.

 

Tip! App Store Awards vyhlásil nejlepší aplikace a hry roku 2021. Které to jsou?

 

 

Připravila: Petra Pruden