CoolClub pro IT odborníky

Twitch vs. Kick. Sesadí nová streamovací platforma krále z trůnu?

15.09.2023

Ke streamovací platformě Twitch se přidává další. Je jím Kick a už nyní přetahuje úspěšné tvůrce z Twitche. Slibuje první poslední, bude úspěšnější než Twitch? A z čeho bude profitovat?

 

Novinky

 

Streamovací platforma Kick byla spuštěna loni v prosinci a vlastní ji prostřednictvím australské společnosti Easygo Ed Craven a Bijan Tehrani. Jsou zároveň zakladateli společnosti Stake, což je krypto kasino.

Společnost Stake nejprve s Twitchem kooperovala. V loňském roce sponzorovala několik populárních tvůrců, ti na Twitchi hráli jejich online automaty pro diváky v reálném čase. Twitch ale loni v říjnu zakázal Stake, stejně jako i další neregulovaná krypto kasina, na všech svých kanálech.

Jako důvod označil nedostatečnou ochranu svých spotřebitelů vzhledem k ověření věku. Právě tímto způsobem si Twitch ale pravděpodobně vytvořil svého nepřítele.

 

15 tisíc dolarů denně

Na Kick například přešla devětadvacetiletá královna streamingu Kaitlyn Siragusa, známá pod přezdívkou Amouranth. Tvůrkyně kdysi prohlásila, že si vydělá cca 15 tisíc dolarů denně, aniž by vůbec musela vstát z postele.

Překvapila pak všechny, když v červnu loňského roku, kdy ji na Twitchi sledovalo více než 30 milionů aktivních uživatelů denně, prohlásila, že přechází na nově vznikající platformu Kick. Nebyla ale jediná. Kick přilákal také Felixe Lengyela, xQc, za poslední tři roky nejsledovanějšího streamera Twitche.

Zatímco Kaitlyn přistoupila na smlouvu v hodnotě zhruba 7 milionů dolarů ročně s výkonnostními pobídkami, Felix aka xQc, se streamovací platformou Kick uzavřel dvouletý kontrakt v hodnotě nejméně 70 milionů dolarů s pobídkami.

 

Trychtýř zákazníků?

Kick v rozhovorech uvádí, že se chtějí stát dominantní streamovací platformou a jsou ochotni za to zaplatit. Jejich strategií je klást tvůrce na první místo bez ohledu na jejich dosah s tím, že to bude klíčem k jejich úspěchu.

Zatím to však vypadá, že Kick jen rozhazuje enormní částky do všech stran. Jak chce své obrovské investice získat zpět? Tehrani uvádí, že do budoucna vytvoří větší ekosystém produktů a služeb, přesto je to ale naprostý nepoměr.

Výsledek, který z toho vychází je, že Kick není nic jiného než pouhým trychtýřem zákazníků pro Stake. Bývalý šéf vývoje na Twitchi se k situaci vyjadřuje tak, že dle jeho zkušeností v odvětví streamingu tady moc nevidí cestu k ziskovosti.

Dodává, že mu přijde dost nepoctivé, postavit celou platformu na tom, že budou lidem organicky propagovat hazardní hry prostřednictvím tvůrců. Přestože Kick není prvním vyzyvatelem platformy Twitch, je zatím považován za toho nejambicióznějšího.

 

 

Připravila: Petra Sauerová