CoolClub pro IT odborníky

Meta šlape do pedálů, hodlá předehnat konkurenci svými chatboty

15.08.2023

Společnost Meta se v posledních letech potýká s mnoha výzvami a stále je v jistých oblastech pozadu. Například zaspala nástup generativní AI. V září šlápne do pedálů a pak budeme moci využívat jejích konverzačních botů, které na sebe budou brát podobu slavných osobností.

 

Novinky

 

Ačkoliv Meta dlouho směřovala k vytvoření metaversu a neplánuje tuto myšlenku opustit, nedávno se rozhodla věnovat více pozornosti rozvoji generativní umělé inteligenci. Tu pak i do budoucna hodlá začlenit právě do virtuálního vesmíru.

Nyní ale společnost začíná investovat značné finanční prostředky a v září se chystá vydat sérii chatbotů, čímž zkusí dohnat svou konkurenci.

Chatboti na sebe navíc mají brát podobu známých osobností. Zatím je známo, že v testovací verzi bude vystupovat například bývalý prezident Abraham Lincoln.

Kromě cíle dohnat konkurenty, je záměrem Mety přilákání uživatelů, kteří budou chatboty užívat nejen pro zábavu, ale také pro vyhledávání na internetu. Ačkoliv přesný charakter softwaru zatím není veřejně znám.

Chatovací programy jako ChatGPT závisí na rozsáhlých jazykových modelech, jako je GPT-4, které umožňují umělé inteligenci odpovídat na otázky a provádět různé úkoly.

Tyto chatboti zároveň poskytují další způsob sběru uživatelských dat, což může Meta velmi dobře využít k lepší personalizaci obsahu a reklam, což je i její hlavní zdroj příjmu, který dosahuje až 117 miliard dolarů.

Ale pozor, využívání umělé inteligence k simulaci konkrétních osobností není novým konceptem. Projekt Character.ai už tuto funkci svým uživatelům umožňuje. Můžete tak konverzovat s fiktivními verzemi postav, například s Elonem Muskem nebo starým známým Mariem.

 

 

Připravila: Petra Sauerová