CoolClub pro IT odborníky

„Naší platformou chceme dát prostor komukoli, kdo dříve pracoval offline a teď přechází do online,“ vysvětluje význam platformy Online všem, CEO Klára Horton.

27.04.2020

Koronavirová pandemie silně zasáhla českou ekonomiku a postihla tím mimo jiné i osoby samostatně výdělečné (OSVČ), které rychlými nařízeními mohly přijít o své běžné zakázky. Efektivní formu pomoci jim teď přináší platforma, která si klade za cíl podpořit všechny živnostníky s nouzí o nové klienty.

 

CoolDialog

 

V souvislosti s koronavirem se spustila velká vlna solidarity v podobě nejrůznějších projektů a aplikací, které mají pomoci všem, co to potřebují. Své šance se chopili i dva zkušení lidé ze start-upové scény, kteří přišli s nápadem, jak pomoci živnostníkům, jež ze dne na den ztratili své klienty a zakázky. Jejich platforma Online všem si klade za cíl propojit OSVČ se zájemci a navýšit jim tržby.

 

Kláro, kdy a jak vznikla myšlenka vytvořit tento projekt? 

Nápad na Online všem vznikl zhruba před měsícem, kdy jsme s kolegyní hledali lektora jógy, který by nám vedl firemní ranní online jógu. Bohužel jsem nevěděla, kde hledat. Nechtěli jsme si jen pustit video z YouTube, chtěli jsme se super zážitek a zároveň se zapojit do koloběhu a podpořit někoho, kdo teď přišel o klienty. V ten moment přišla myšlenka vytvořit Online všem.

 

Jak dlouho vám pak trvalo samotné spuštění?

Samotná realizace probíhala celkem rychle. V pátek dopoledne jsme si nakreslili na papír, jak by měla vypadat hlavní stránka a Honza večer po práci okolo 22:00 začal designovat. Ve 4:00 ráno už jsme měli z 90 % funkční web. V sobotu jsme naplnili prvních 30 nabídek, které nám přišly přes Google Forms a v neděli jsme jen doladili detaily, aby lidi mohli svoje nabídky sdílet s konkrétní URL. V neděli večer jsme šli live. Celý proces reálně trval 44 hodin od prvního otevření designování po spuštěný projekt.

 

 

Nápad o podpoře OSVČ a realizace tedy přišly poměrně rychle. Co byste ve stručnosti řekli o smyslu této nově vzniklé platformy?

Online všem jsme vytvořili jako místo, kde o sobě lidé mohou dát vědět a vzájemně si pomoci. Naší platformou chceme dát prostor komukoli, kdo dříve pracoval offline a teď nyní přechází do online. Zakoupením jakékoliv online lekce pomůžete těm, kteří to potřebují. Na #onlinevsem můžete najít online jógu, kurz angličtiny, lekci vaření nebo doučování matematiky.

Chceme pomoci freelancerům, trenérům, lektorům, terapeutům a dalším jednotlivcům, přesunout svůj business online. Na našem marketplace můžete najít nejrůznější typy aktivit pro vás, vaši rodinu, přátelé i kolegy.

 

Pokud by se právě teď chtěl někdo zapojit, jakým způsobem to má udělat?

Je to velmi jednoduché! Pokud hledáte trenéra, aktivity pro kolegy nebo zábavu pro děti stačí jít na onlinevsem.cz, vybrat si jednu z dvanácti kategorií a napřímo se spojit s vaším online lektorem. Pokud máte zájem vystavit si nabídku, stačí na stejné adrese kliknout na “Přidat nabídku” a my váš inzerát vystavíme. Celá platforma funguje pro uživatele zdarma a cenu si určuje každý lektor sám. Máme i mnoho volunteering nabídek.

 

K dispozici je tedy zatím 12 různých kategorií. Máte například přehledem o tom, jaké z těchto kategorií se plní nejvíce? A kdo má o nabízené služby největší zájem?

Školení a Mentoring je momentálně nejvíc zaplněnou kategorií.

Zájem ze strany uživatelů je zatím nejvíce o kategorie Sportu, Výuka a Doučování. Jsme překvapeni každý den s pestrostí nabídek, které nám přijdou. Již jsme přidávali nabídky na hodiny zpěvu, základy kávologie, digitální minimalismus nebo online hry pro děti.

 

Pamatujete si, jaký živnostník se do vašeho systému přihlásil jako první? 

První se nám přihlásila slečna/žena – fitness trenérka nabízející tréninky na míru, jídelníčky, a dokonce i pomoc v oblasti spánku. Byla ale součástí první vlny nabídek, kterých nám hned první den přišlo několik desítek. 

 

A máte například zpětné reakce od těchto živnostníků, kterým svou platformou pomohli?

Zpětnou vazbu zatím máme hlavně lektorů, kteří mají radost, že taková platforma existuje: „Dobrý den, váš projekt zní senzačně, moc díky za proaktivitu!” „Díky, za další iniciativu :-). Budu držet pěsti ať se vám z toho podaří vytvořit projekt, který bude fungovat i několik let.“

 

Rozjet svůj vlastní projekt nemusí být zpočátku vůbec jednoduché. Setkali jste se během designování či spouštění platformy s nějakým limity, které vás aktuálně brzdí?

Na celém projektu Online všem pracujeme od začátku ve dvou, což má své limity :-). Zatím ale máme v celku příjemné tempo, otázka bude, až se na platformu bude hlásit více a více lidí. Hlavním krokem bude zrychlit přidávání nabídek. Je to ten nejdůležitější krok na naší platformě, protože každou nabídku kontrolujeme, aby se nepřidala nabídka, která tam nepatří.

 

I přes dobrou funkčnost platformy a pozitivní ohlasy, máte nějaké plány do budoucna, jak svůj projekt rozšířit, popřípadě vylepšit?

Nás první cíl je rozpohybovat marketing k platformě, abychom tam dostali více nabídek, a ještě více potenciálních zákazníků. Jako další bychom platformu rádi více automatizovali, abychom byli schopni nabídky přidávat s menší prodlevou.

 

Zakladatelé platformy Online všem: Klára Horton a Jan Losert

Klára pracuje jako Head of Operations pro americký start-up Deepnote a Honza jako Lead Designer ve společnosti Tapdaq/Tapjoy. Projekt Online všem je už jejich druhý projekt – předtím už měli tu čest společně vytvořit start-upovou komunitu Before You Shine.

 

  

 Připravila: Petra Pruden