CoolClub pro IT odborníky

Lepší než chytrá obrazovka? Ta, kterou můžete olizováním ochutnat

07.01.2022

Japonský profesor Dr. Homei Miyashita vyvinul prototyp olizovatelné televizní obrazovky s názvem Taste the TV (TTTV), která dokáže napodobovat chutě potravin pomocí 10 různých nádobek. Obrazovka je potažena hygienickou fólií postříkanou vybranými příchutěmi, díky čemuž mohou uživatelé ochutnat své oblíbené jídlo bez jakéhokoliv kalorického příjmu.

 

Novinky

 

Zařízení zvané Taste the TV (TTTV, v překladu Ochutnejte televizor) vysílá signály do 10 otočných zásobníků s příchutěmi vytvořenými jedinečnými spreji. Namíchaný vzorek se následně přenese na fólii (nebo na jednorázový tácek), aby jej uživatel mohl olíznout. Po skončení se fólie automaticky sroluje pro snadnou likvidaci. Celý proces si můžete prohlédnout ve videu níže.

V éře pandemie COVID-19 by tato technologie mohla vylepšit způsob, jakým se lidé propojují a komunikují s okolním světem. "Cílem je umožnit lidem zažít něco podobného jako jíst v restauraci na druhém konci světa, i když zůstanou doma," uvádí profesor a vynálezce Miyashita.

Miyashita pracuje s týmem asi 30 studentů, kteří již v minulosti společně vyrobili řadu zařízení souvisejících s chutí, včetně elektrické vidličky, která měla původně vylepšit chuť nemocničních jídel. Myšlenka spočívala například v tom, že pokrm bude chutnat slaněji, aniž by se do něj skutečně přidávala sůl, čímž by se předešlo možným nepříznivým zdravotním účinkům.

 

 

Profesor měl však větší a ambicióznější plány. Zatímco elektrická vidlička dokázala jídlu dodat slanější nebo kyselejší chuť, televizor napodobí jakoukoli chuť, kterou si člověk může přát. Prototyp TTTV sestrojil sám v průběhu minulého roku a výroba komerční verze by odhadem stála 875 dolarů. Potenciální využití by mohla naleznout především ve školení kuchařů a someliérů na dálku.

Dr. Miyashita s výrobci prý jedná o dalších možných využitích a vylepšeních této technologie, například přidání přichutí pizzy. Doufá také, že se mu podaří vytvořit platformu, kde si budou moci uživatelé stahovat a vychutnávat chutě, podobně jako je tomu nyní u hudby a videí.

Uživateli by to umožnilo ochutnávat recepty z celého světa, aniž by musel opustit vlastní domov, což se v posledních dvou letech pandemie stává stále pochopitelnějším přáním.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Video: YouTube