CoolClub pro IT odborníky

Virtuální cestování s Google Maps: Objevte historické poklady z pohodlí domova

04.07.2023

Milujete cestování a baví vás především historické dědictví jednotlivých lokací? Nyní už se nebudete muset ani zvednout z gauče, a přesto jako byste byli na cestách. Stačí otevřít Google Maps a užívat si jejich novou funkci Immersive View. Přinese digitální modely měst, a navštívíte prostřednictvím tohoto nástroje i ikonické památky. Jak?

 

Novinky

 

Představte si, že se chystáte na dovolenou a plánujete kudy vaše kroky v dané destinaci povedou. Nevíte, zda daná památka stojí za to nebo v jakou denní dobu je tam nejméně návštěvníků?

To vše lze zjistit díky nové funkci v rámci Google Maps. Vývojáři přichází s novinkou Immersive View, díky které si virtuálně prohlédnete konkrétní města, stejně jako navštívíte konkrétní památky, nyní už i v Česku.

Vývojáři z Googlu tvoří mapy díky miliardám záběrům Street View a leteckým snímkům. V kombinaci s umělou inteligencí, která teď nabírá na obrátkách ve všech oborech, představili novou funkci, Immersive View.

Podařilo se tak vytvořit realistický digitální model světa, který nově rozšířili o čtyři nová města a o pět set památek. Nyní se tak můžete podívat do pařížské baziliky Sacré-Cœur, na římské koloseum nebo na Pražský hrad.

 

 

V praxi to funguje tak, že si stačí vybrat na mapě památku, kterou byste rádi blíže prozkoumali a kliknout na její název. Hned vzápětí na to, se vám v sekci obrázky objeví video, která vám místo či památku představí ze všech stran. V případě, že jsou k dispozici určitá data, lze nahlédnout i do interiéru restaurací či kaváren.

Zmiňovaná novinka je dostupná už od začátku roku v Londýně, Los Angeles, New Yorku, San Franciscu a Tokiu. Nyní ji zavádí už i v Amsterdamu, Dublinu, Florencii a Benátkách. A konečně se toto rozšiřování dotýká i Česka.

Nově bude možné obhlédnout Pražský hrad, Karlův most, Národní muzeum, Staroměstské náměstí, Petřínskou rozhledu, ale i další monumenty hlavního města.

Jak to ale Google vlastně dokázal? Využili pokročilé technologie umělé inteligence, tzv. neuronové zářivé pole (NeRF), které převádí klasické obrázky do trojrozměrné podoby. Díky tomu lze v digitálním prostoru vytvořit přesnou repliku místa včetně veškerých detailů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová