CoolClub pro IT odborníky

Na trh míří nutričně kompletní burger, zcela bez masa

16.03.2020

O dopadu živočišné výroby na životní prostředí se hovoří už nějakou dobu. Mnoho zdrojů v současnosti tvrdí, že omezení masa a mléčných výrobků v jídelníčku je jedna z velmi dobrých cest, jak může každý z nás udělat něco pozitivního pro životní prostředí. Zároveň již na naši planetu při své činnosti myslí i mnoho firem. Jednou z nich je Mana – ta letos na jaře uvede na trh první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. Vyzkoušíte jej?

 

Magazín

 

Ve spojitosti s dopadem na životní prostředí hovoříme u výrobků o tzv. uhlíkové stopě. Tu pak měříme pomocí tzv. LCA konceptu. Ten hodnotí jak množství vyprodukovaných skleníkových plynů, tak spotřebu vody či vliv na znečišťování vod. Pokud bychom pak porovnali potraviny jen z hlediska množství produkce skleníkových plynů, na vrcholu pomyslného žebříčku by se umístilo maso – konkrétně hovězí.

 

Hovězí na první příčce

Přesně tak – uhlíková stopa není podle BBC u všech druhů masa stejná. Žebříčku tedy jednoznačně vévodí hovězí. Podle webu The conversation vyžadovala produkce 1 kg hovězího masa už v roce 2017 celých 25 kilogramů obilí a 15 000 litrů vody. Z tohoto pohledu je tak produkce hovězího vysoce neefektivní. K živočišné produkci se navíc využívá celých 83 % zemědělské půdy a velký vliv má chov zvířat i na odlesňování.

Mimochodem, na webu BBC najdete i skvělou kalkulačku, která vám vyčíslí dopad na životní prostředí u jednotlivých druhů potravin – dle toho, jak často je konzumujete. Díky tomu mimochodem zjistíte například to, že konzumace piva je spojena s větší produkcí skleníkových plynů než konzumace vína.

 

 

Dejte šanci bezmasému burgeru

O tom, že má produkce (nejenom) hovězího masa výrazný vliv na naši planetu, není pochyb. Jak s touto informací naložíme, už je pak samozřejmě na každém z nás. Pozitivní zprávou ovšem je, že pokrok se nevyhýbá ani oblasti potravin – v současnosti je na trhu možné sehnat řadu rostlinných alternativ masných výrobků. Ty jsou navíc často charakteristické skvělou chutí. Dokonce si už můžete dopřát i bezmasý burger!

 

Obstojí nováček na trhu?

Už jste slyšeli o Maně? Tato značka se rozhodla využít vědu pro tvorbu jídla, které podporuje udržitelný život na naší planetě. Doposud měly její produkty podobu nápoje či prášku, to se teď ale změní – na trh totiž přichází ManaBurger. Ten dle výrobce obsahuje cekem 159 zdravotních benefitů, je kompletně rostlinného původu a jedna porce obsahuje celých 20 g proteinu – ty navíc pocházejí z 5 různých zdrojů. Naproti tomu v produktu nenajdeme lepek ani GMO. Výrobce navíc kromě skvělé chuti slibuje i strukturu a vůni podobnou masu. A můžete jej i grilovat!

 

 

A co další alternativy?

Rádi byste vyzkoušeli bezmasý burger a nevydržíte čekat? Pak můžete vyzkoušet některou z následujících variant.

1. Beyond Burger

Jednou z alternativ je tzv. Beyond Burger. Jak asi tušíte, jedná se o výrobek vyrobený čistě z rostlinných ingrediencí. Výrobce navíc tvrdí, že je stejně chutný a šťavnatý jako klasický hovězí burger. 1 porce obsahuje 20 g rostlinného proteinu, produkt naopak neobsahuje sóju, GMO a ani lepek. Nesmíme zapomenout zmínit ani pozitivní vliv na planetu – výroba tohoto “burgeru” spotřebuje o 99 % (ano, celých 99 %!) méně vody než výroba běžného burgeru, dále také o 93 % méně vody.

2. Vege Burger od Amylonu

V případě Vege Burgeru od Amylonu je situace trochu složitější. Nejedná se totiž o “hotový burger”, ale sypkou směs, ze které si jej teprve budete muset připravit. Na druhou stranu musíme ocenit, že jsou v nabídce hned 3 příchutě – červená řepa se sušenými rajčaty, čočka s bylinkami a shiitake. Samotná příprava je pak velmi jednoduchá – stačí jen ke směsi přidat horkou vodu.

3. Čočkový hamburger od Sunfood

Poslední možností je vyzkoušet čočkový hamburger od firmy Sunfood. Jak samotný název napovídá, celých 50 % výrobku tvoří čočka. Výrobce tvrdí, že žádný z jeho výrobků neobsahuje GMO, zároveň jsou produkty vyrobeny z přírodních surovin. I v tomto případě není problém sehnat výrobek i na e-shopu.

 

Dostali jste během čtení hlad? Inspirujte se našimi tipy na superrychlá mezinárodní jídla. Jejich příprava zabere jen chviličku a skvěle si pochutnáte!

 

 

Připravila: Martina Opravilová