CoolClub pro IT odborníky

Výhody a nevýhody proprietárního systému vs. otevřené platformy

29.11.2021

Zajímá vás, zda byste měli používat proprietární software jako Adobe Photoshop a Microsoft Windows nebo open-source platformy jako GIMP a Linux? Rozhodování mezi nimi není snadné. Proprietární platformy i otevřené platformy mají své silné a slabé stránky.

 

Magazín

 

Proč používat proprietární software?

Microsoft Office, Dropbox, AutoCAD a McAfee VirusScan jsou příklady proprietárního softwaru. Většina podnikatelů tyto programy používá pravidelně.

Některé jsou zdarma, zatímco jiné vyžadují měsíční nebo roční předplatné. Jsou však tyto nástroje opravdu lepší než open source platformy?

Komerční, proprietární software má obvykle specifické vlastnosti a schopnosti. Apeluje na konkrétní publikum a jeho cílem je poskytnout uživateli dokonalý zážitek. 

Tyto programy obvykle zahrnují pravidelné aktualizace, technickou podporu a širokou škálu nástrojů. Používají se také snadněji a poskytují větší funkčnost než otevřené platformy.

Tyto produkty patří jednotlivcům nebo společnostem, které je vyvinuly. Jejich zdrojový kód není přístupný veřejnosti.

Jsou neustále aktualizovány, aby detekovaly a odstraňovaly chyby a zranitelnosti, ale tyto aktualizace často přicházejí za poplatek. Vývojáři jsou si vědomi nejnovějších průmyslových standardů a tyto koncepty začleňují do svých programů.

 

 

Existují nějaké nevýhody?

Až na několik výjimek vyžaduje většina proprietárních platforem licenční a udržovací poplatky, takže náklady se sčítají. Navíc uživatelé závisí na vývojářích ohledně podpory, aktualizací a upgradů.

Některé funkce jsou pro průměrného člověka, který nemusí mít dovednosti a odborné znalosti, aby je plně využil, téměř k ničemu. To znamená, že byste mohli platit za věci, které opravdu nepotřebujete ani nepoužíváte.

Další nevýhodou je, že nemůžete upravovat ani přizpůsobovat software. Pokud potřebujete další funkce, musíte upgradovat na pokročilejší verzi - a platit navíc. Dropbox například nabízí zdarma 2 GB prostoru.

Uživatelé, kteří potřebují více úložného prostoru, jsou povinni upgradovat na plán Plus nebo Premium. Verze Plus postrádá mnoho funkcí spojených s prémiovými plány, jako jsou ovládací prvky sdíleného propojení, schválení zařízení, inteligentní synchronizace a podpora prioritního chatu.

Kromě toho přicházejí a odcházejí softwarové programy - stejně jako společnosti za nimi. Pokud vývojář přestane fungovat nebo se rozhodne zastavit výrobu softwarového balíčku, vaše každodenní operace utrpí a přechod na jiný program může být obtížný a časově náročný úkol.

 

Výhody softwaru s otevřeným zdrojovým kódem

Na rozdíl od patentovaného softwaru podporuje open-source software kreativní práci a poskytuje uživatelům plný přístup ke zdrojovému kódu. Pokud chcete přizpůsobit konkrétní program, můžete jednoduše požádat vývojáře, aby to udělal (za předpokladu, že máte licenci, která je ve většině případů požadována).

Zdrojový kód můžete kdykoli zkontrolovat a přesně vidět, jak byl program vytvořen. Tyto produkty jsou obvykle zdarma k použití a distribuci.

Pro každou vlastní platformu na trhu existuje bezplatná verze s otevřeným zdrojovým kódem. Například Ubuntu je schůdnou alternativou k systému Windows 10.

Obsahuje intuitivní rozhraní, tisíce aplikací, kancelářský software, nástroje pro úpravu fotografií a herní možnosti. OpenOffice je alternativou k Microsoft Office, zatímco Inkscape může snadno nahradit Adobe Illustrator.

Programy s otevřeným zdrojovým kódem jsou podporovány vývojáři a uživateli po celém světě a zahrnují diskusní fóra a skupiny podpory.

Pokud máte dotazy nebo potřebujete pomoc, můžete se jednoduše zeptat - nic vás to nestojí. Komunita s otevřeným zdrojem navíc tyto programy neustále aktualizuje a odstraňuje chyby, což vede k vylepšené funkčnosti a lepší bezpečnosti ve srovnání s proprietárním softwarem.

 

 

Jaké jsou nevýhody?

Obecně platí, že tento druh softwaru není tak snadno použitelný jako proprietární platformy. Většina programů osloví zkušené uživatele, kteří vědí něco o programování.

Navíc často poskytují špatnou podporu - možná budete muset zveřejnit své dotazy na desítkách fór, abyste dostali přímou odpověď a problém vyřešili.

Další nevýhodou programů s otevřeným zdrojovým kódem je to, že často zahrnují rušivé reklamy, které mohou ovlivnit uživatelský dojem.

Vývojáři spolupracují s reklamními společnostmi a získávají prostředky na své projekty. Pravděpodobně budete muset program upgradovat ručně. Aktualizace obvykle nejsou zahrnuty.

Nyní, když znáte rozdíl mezi open-source a proprietárními platformami, rozhodněte se, která z nich je pro vás nejlepší. Zvažte svůj rozpočet a obchodní potřeby, jakož i své technické dovednosti.

Otevřená platforma poskytuje větší flexibilitu, ale může být obtížnější ji provozovat a udržovat. Naproti tomu proprietární software se snadněji používá, ale omezuje vaše možnosti a vyžaduje vyšší náklady.

 

Výhody a nevýhody proprietárních a open-source databází

Hnutí open source softwaru je zaměřeno na zajištění neomezeného přístupu ke zdrojovému kódu běžně používaného softwaru, který umožňuje jednotlivcům a organizacím přizpůsobit je jejich potřebám.

Databáze jsou oblastí, kde open source a proprietární softwarové modely soutěží přímo proti sobě a oba modely i jejich databáze mají argumenty ve svůj prospěch.

V databázích s otevřeným zdrojovým kódem dominují MySQL a PostgreSQL, zatímco databáze Oracle je těžkým soupeřem v proprietárním světě, a Microsoft SQL a IBM's DB2 jsou další významní hráči.

 

 

Open-source obchodní model

Zatímco software s otevřeným zdrojovým kódem lze stáhnout a nainstalovat bez placení předplatného, ​​obchodní model v této oblasti předpokládá, že odborné znalosti lidí, kteří software znají, mají větší hodnotu než samotný software.

A proto od podzimu 2013 se model s otevřeným zdrojovým kódem spoléhá na prodej předplatného na podporu služeb a přidanou hodnotu za příplatek, jako jsou rozsáhlé kurzy školení pro klienty.

 

Proprietární obchodní model

V proprietárním licenčním modelu je software produktem a poradenské služby a konfigurace a školení jsou doplňkové doplňky. Mohou existovat další poplatky za hardware, například za licenci na jeden procesor.

Proprietární modely personifikují podporu; máte kontakt nebo call centrum, se kterým můžete mluvit. Proprietární databáze, přinejmenším v podnikání, dominují ve vysoce výkonné oblasti pro velké množství dotazů - někdy rozdíl dosahuje čtyřnásobného zvýšení rychlosti.

 

Srovnání produktů

S odstupem od toho, jak prodejci databází vydělávají peníze a vypořádávají se s konkurencí, jsou tyto databáze zhruba srovnatelné. PostgreSQL je od konce roku 2013 umístěn jako high-end databázový balíček s otevřeným zdrojovým kódem, šitý na míru transakcím s velkými objemy transakcí.

Přímo konkuruje špičkovým databázím Oracle pro velké obchodní smlouvy, stejně jako DB2 IBM. Pro středně velké firmy jsou serverem Microsoft SQL a MySQL / MariaDB primární volby.

 

Seznam nevýhod softwaru s otevřeným zdrojovým kódem

Zranitelnost

Mnoho lidí má přístup ke zdrojovému kódu softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, ale ne všichni mají dobré úmysly. Přestože mnoho lidí využívá svůj přístup k bodovým defektům a provádí vylepšení programu, jiní využívají toto oprávnění k zneužití zranitelností produktu a vytváření chyb, které mohou infikovat hardware, odcizit identity nebo jen obtěžovat ostatní uživatele.

K těm zřídka dochází u komerčně vyráběného softwaru, protože společnosti, které je vyrábějí, mají přísné procesy kontroly kvality a zajišťují, že program je po uvedení na trh téměř dokonalý.

 

Nemusí být uživatelsky přívětivý jako komerční verze

To neplatí pro veškerý software s otevřeným zdrojovým kódem, protože mnoho z nich (například LibreOffice, Mozilla Firefox a operační systém Android) je neuvěřitelně snadné používat.

Existuje však několik programů, které jsou vytvořeny hlavně proto, aby vyhovovaly přání vývojáře a oživovaly jeho myšlenky. Výsledkem je, že uživatelskému rozhraní softwaru není věnována velká pozornost, takže je obtížné jej používat zejména pro ty, kteří nejsou opravdu technicky zdatní.

 

 

Nepočítejte s velkou podporou

Ti, kteří upřednostňují komerčně vyráběné programy, říkají, že jim tento software dává klid. Koneckonců, protože vědí přesně, kdo produkt navrhl, vytvořil a distribuoval, mají jasnou představu o tom, kdo mohou nést odpovědnost, pokud program nefunguje správně nebo způsobí poškození hardwaru.

To není přesně případ softwaru s otevřeným zdrojovým kódem. Protože je vyvinut mnoha lidmi, uživatelé nemají konkrétní osobu nebo společnost, na kterou mohou ukazovat prstem.

Než se tím však odradíte, je důležité si uvědomit, že velké softwarové firmy si také umývají ruce jakékoli odpovědnosti. Pokud si přečtete své licenční smlouvy s koncovým uživatelem, zjistíte, že společnosti obvykle odmítají veškeré závazky a že odpovědnost za produkt jsou neseny uživatelem.

To znamená, že nebudete dostávat žádnou podporu, když by váš software způsobil problémy a narušil produktivitu. Pokud tedy nechcete trávit čas a peníze na podání soudních sporů a jít po obrovských korporacích, je lepší používat software s otevřeným zdrojovým kódem a uznat skutečnost, že jejich nízké náklady a snadná přístupnost přicházejí s kompromisem.

 

Tip! 6 výhod a nevýhod online databázového softwaru

 

 

Připravil: Radek Svoboda