CoolClub pro IT odborníky

Dopravní zácpy mohou být minulostí. Univerzita Aston vyvíjí chytré semafory

31.05.2022

Semafory byly vytvořeny s využitím umělé inteligence, což by podle vědců mohlo výrazně zkrátit fronty a zajistit plynulost provozu.

 

Novinky

 

Dle průzkumu společnosti INRIX z roku 2019 se ukázalo, že zácpy v městských oblastech Velké Británie mohou vést k tomu, že řidiči promarní přibližně 115 hodin svého času.

Astonská univerzita přišla s inovativním řešením tohoto problému a vyvinula systém, který čte živé kamerové záznamy a zjišťuje hustotu dopravní situace. Na základně dat přizpůsobuje světelnou signalizaci, aby udržovala plynulost dopravy.

 

 

Vývojáři nejprve vytvořili testovací dopravní simulátor, na kterém program trénovali a učili ho zvládat různé scénáře. Veškerý proces je založen na systému odměn – jestliže program dostane auto přes křižovatku, bude pochválen a naopak. Testování na skutečných silnicích bychom mohli očekávat ještě letos.

Program lze nastavit tak, aby zobrazoval jakýkoli dopravní uzel, ať již skutečný či simulovaný, a začne se autonomně učit. To mu umožní vyzkoušet různé přístupy, pokud se začnou tvořit fronty.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Aston University