CoolClub pro IT odborníky

5 nejoblíbenějších her roku 2022

02.09.2022

Rok 2022 se pomalu blíží ke konci a je na místě zastavení nad herními plody. Tento rok přinesl spoustu herních novinek, ale zatímco některé z nich nebyly slabší, jiné naopak předčily očekávání. Které to jsou?

 

PlayCool

 

Minulý rok hernímu průmyslu příliš nepřál. Pandemie Covid-19 byla v plném proudu a většina zaměstnanců musela pracovat z domova. Větší herní studia odkládala vydání nových herních titulů a celkově byl rok 2021, co se herního světa týče, slabším.

To ale neplatí o roce 2022, který je právem označován za velmi výrazný. Pandemie pomalu slábne a herní studia opět pracují na plné obrátky. V podstatě jsme tak letos získali hry za dva roky.

 

5 herních favoritů

První měsíce v roce vydávání nových her moc nepřejí. Vývojáři, kteří nestíhají zimní termíny se často uchylují k tomu, že hry vydají o něco později, aby měli více času na jejich vylepšování a dolaďování posledních detailů. Rok 2022 byl však i v tomto jiný.

Začátek roku odstartovaly hned tři obrovské hity: Elden Ring, Rainbow Six Extraction a Pokémon Legends: Arceus. Jízda nabitá skvělými hrami pokračuje v průběhu celého roku a já vybírám pět osobních herních favoritů.

 

Elden Ring

Mnozí Elden Ring označují za nejlepší hru roku 2022 a vzhledem k tomu, že vydavatel Bandai Namco oznámil, že Elden Ring má na kontě přes 16 milionu prodaných kusů, je to oprávněné! Japonští FromSoftware vytvořili opravdový klenot mezi hrami.

Zúročili tak své zkušenosti z předešlé tvorby, kdy vyvíjeli hry takzvaného souls žánru. Elden Ring má vše, na co si vzpomenete. Skvělou atmosféru, adrenalinové souboje a nechybí ani spousta nových zbraní. Novinkou je otevřený svět, ve kterém můžete putovat na svém koni a výběr z deseti tříd na počátku hry.

 

 

The Quarry

Pokud vás baví hry, ve kterých můžete svými rozhodnutími ovlivnit vývoj příběhové linky, je The Quarry přesně pro vás. Jedná se o povedenou hororovou hru od tvůrců Until Dawn. Děj je zasazen do prostředí letního tábora, kde devět vychovatelů zažije noc hrůzy. V průběhu příběhu budete hrát každého z nich a záleží pouze na vás, jak rozhodnete o jejich osudu.

 

Horizon Forbidden West

Společnost Guerrilla Games vydala v roce 2017 herní hit Horizon Zero Dawn. Letos vyšel jeho nástupce, který je v mnoha ohledech ještě lepší. Hlavní hrdinka Aloy se i v tomto pokračování snaží zachránit svět před ničivou silou, ale tentokrát musí na Zakázaný západ, kde bojuje proti novým nepřátelům.

Hra je graficky moc pěkně zpracovaná, nechybí ani otevřený svět, který chcete prozkoumat úplně celý.

 

Dying Light 2: Stay Human

Akční RPG Dying Light 2: Stay Human od společnosti Techland nás opět zavede na dobrodružnou cestu do světa zasaženého zombie epidemií. V druhém díle se tvůrcům podařilo vytvořit podmínky, které člověka vtáhnou do děje. Je to zejména díky skvělému příběhu a otevřenému světu, kde s nepřáteli můžete bojovat.

Pokud máte rádi hororovější atmosféru, zombie tématiku a přibližně 80 hodin času, tak je tato hra přesně pro vás!

 

Stray

Stray je milá oddychová adventura, kde hrajete zrzavého kocoura. Prozkoumáváte betonové město, které obydlují roboti a snažíte se zjistit, co se stalo s lidmi a se světem. Toto zhruba osmihodinové dobrodružství je provázeno jednoduchými herními mechanismy.

Hra kombinuje řešení hádanek a připomíná staré adventury typu point-and-click. A navíc jste kočka, takže můžete shazovat věci ze střech, chaoticky chodit po klávesnici nebo hrát na piano!

 

 

Tip! Rekordní obchod v herní historii: Microsoft kupuje Activision Blizzard

 

 

Připravila: Karolína Farná

Foto: FromSoftware