CoolClub pro IT odborníky

"Za svou JAVA kariéru vděčím knihkupci," říká s úsměvem IT odborník Serhij Pylypets, jehož právě JAVA dovedla až na Maltu

Začalo to knižním manuálem o Javě a vedlo to až na JAVA projekt na Maltě. I takový příběh život píše. IT odborník Serhij Pylypets vypráví o své cestě od Visual Basic až po JavaScript.

CoolDialog

Freelancing má, ostatně jako všechno, svá pro i proti. Když se však člověk dostatečně vybaví správnými informacemi a profesními partnery, může zažít to, co by jako zaměstnanec mohl nejčastěji jen v rámci čerpání své dovolené. Jaké to je, přijet programovat na ostrov ve Středozemním moři? Je opravdu freelancing pro každého? A komu by projekt v cizině zkušený freelancer doporučil? O tom všem nám vyprávěl spokojený kontraktor CoolPeople, Serhij Pylypets.

Serhiji, kdy jste poprvé usedl za počítač? Bylo to ještě v dětství?

Za mého dětství byly počítače ještě moc velké na to, aby se za ně dalo usednout J. Takže svůj první počítač jsem si pořídil až v dospělosti. Byl to, pokud si správně pamatuju, Pentium. S pevným diskem asi 2 GB.

Jak jste se vlastně dostal k IT oboru?

Původně jsem studoval na univerzitě jiný obor, ale protože jsem tam dostal dost dobrou přípravu v programování, a hlavně mě hodně začalo bavit, rozhodl jsem se IT věnovat profesně naplno.

A programování v JAVA jste si vybral proč? A je pravda, že si dnešní žádaní Javisté připadají jako lovná zvěř?

Java mě zaujala již hodně dávno, ve skutečnosti už krátce po svém vzniku.

Ale svou IT kariéru jsem začínal s Visual Basic. Pak, v nějaký okamžik, jsem přemýšlel o rozšíření svého profilu na Javu a šel do knihkupectví koupit si nějakou moderní knihu o Javě. Tam jsem mluvil s jedním mladíkem (teď mi připadá jako anděl) a on mi doporučil dvě knížky: jednu jako technický manuál a druhou jako dobrý manuál pro přípravu ke zkoušce: Sun Certified Java Programmer. Tenkrát jsem si ten technický manuál koupil, a za týden pak i tu učebnici pro zkoušku. Takhle nějak začala moje JAVA kariéra.

Ve kterém programovacím jazyce je podle vás ukrytá budoucnost? Máte svůj tip na to, která technologie bude nejvíce žádaná, například i skrz vzestup Umělé inteligence?

Myslím, že už teď je IT obor tak rozsáhlý, že může jen sotva jeden jazyk řešit všichni tasky a problémy. Jinak z mého hlediska dobrou budoucnost mají JavaScript, Graph Databases (jako Neo4j a příslušné jazyky, jako Cypher), a možná ještě Scala. Rovněž myslím, že Java se také bude ještě rozvíjet.

Je projekt, na který nikdy nezapomenete?

Zatím nemůžu mluvit o žádném ze svých projektů jako o Project of My Life, pevně doufám, že takový projekt na mě ještě čeká. Ale zažil jsem mnoho projektů, které mi daly zajímavé zkušenosti - ať už s různými technologiemi nebo lidmi.

Foto: archiv SP

Vím, že jste byl mimo jiné také na projektu na Maltě, kam vás dostala právě JAVA... 

Na ten projekt jsem dostal nabídku od Maltézské HR agentury. Šlo o práci na šest měsíců v e-Gaming, s použitím technologií Java, Spring, JavaScript a Oracle. Bylo to tedy přesně podle mého profilu. A protože můj předchozí projekt právě končil, nabídka mě zaujala. Když jsem si pak na internetu přečetl, že je Malta bezpečná a zajímavá země, tak jsem nabídku akceptoval a v polovině října roku 2013 vyrazil na Maltu.

Freelancing je vlastně takový dobrodružný stav :-). Člověk není nucen sedět v kanceláři mezi čtyřmi stěnami (v ideálním případě, v tom opačném pak v hlučném open space), naopak může vyrazit za prací i mimo svoji zemi. To zní lákavě, ale jak je to prakticky - musel jste kvůli pracovnímu pobytu na Maltě řešit nějaké úřední oficiality? 

Vzhledem k mé poměrně krátkodobé práci a mému živnostenskému statusu v České republice, jsem nemusel řešit žádné úřední vychytávky. Byl to tak v podstatě jen kontrakt mezi českým podnikatelem a maltskou firmou přes zmíněnou HR agenturu.

Jak je na tom Malta s informačními technologiemi? Je srovnatelná s úrovní v Česku?

Myslím si, že úroveň v Česku je rozhodně vyšší - jak rozsahem, tak i diverzitou. Avšak vzhledem ke svému rozměru (celá populace Malty je přes 400 000 obyvatelů), Malta v IT sektoru překvapuje vývojem.

Setkal jste se tam i s místními IT odborníky? Vyprávěli vám, jak to chodí u nich? Bylo něco, čím bychom se od Malty naopak mohli inspirovat?

Ano, na tomto projektu byla většina lidí místních, takže určitě jsme se bavili o různých věcech. Ale v podstatě to u nich chodí stejně jako u nás... Většina projektů tam se vztahuje na finanční služby, e-Gaming a e-Gambling. Malťané, možná jako všichni jižní lidé, nikam nepospíchají, ani nechtějí dělat nic zbytečně. Ale zase když už se rozhodnou něco udělat, udělají to velmi dobře.

Když už jste si dopřál možnosti freelancingu a vycestoval do atraktivní země, stihl jste při projektu na Maltě vůbec poznat i krásu ostrova?

Jistě! Od samého začátku mě Malta okouzlila svým báječným prostředím. Neříkám, že příroda tam je bohatší než v Česku, to spíše naopak. V podstatě je to kamenný ostrov vypálený horkým sluncem. Sami po sobě tam rostou (převážně) kaktusy, různé sukulenty, občas nějaké palmy. Ve městech jsou ale pěkné stromy, květiny a okrasné keře. Zejména díky této strategické poloze, byla Malta vždycky atraktivní pro různé národy, které tu nechaly svoje stopy v dějinách, jazyce i mentalitě místních obyvatel. Jinak místní vypadají jako Arabové a chovají se ve většině případů podle anglické etikety, něco jako: "Could I help you, Sir?"

A doporučil byste IT odborníkům vyrazit na projekt do ciziny?

Rozhodně si myslím, že pokud to rodinná a osobní situace dovoluje, vyrazit pracovat do ciziny je skvělý zážitek na celý život. Maltu bych doporučil každému ajťákovi nebo ajťačce, kteří mluví anglicky a máji rádi moře, slunce, historii a ... kočky, které tam jsou skoro všude.

Co máte teď po profesní stránce v plánu?

Po profesní stránce mám zatím v plánu odpracovat několik měsíců na aktuálním projektu, který mám od CoolPeople.

Které 3 věci vás na programování baví?

1. Prostor pro kreativitu, bez ohledu na technické možnosti výroby.
  2. Možnost pracovat a komunikovat s kolegy po celém světě.
  3. Dobrý plat :-).

Serhij Pylypec, pochází z Ukrajiny, se svou rodinou žije v Česku. Programuje v Java, JavaScript, PHP, VisualBasic. Ve volném čase rád jezdí na kole, čte a pracuje na zahradě. Má rád cestovaní, turistiku, potápění, historii a zeměpis. Nemá rád blbost a diktaturu :-). 

Připravila: Alena Čálková