CoolClub pro IT odborníky

Horizon Forbidden West: Přímé pokračování úspěšného prvního dílu

03.03.2022

Je to teprve pár dní, co studio Guerrilla games (stojící též za sérií Killzone) vypustilo do světa svůj nejnovější počin s názvem Horizon Fobidden West, přímé pokračování úspěšného prvního dílu Horizon Zero Dawn. Venku je stále ještě zima, ale vy byste se už rádi prošli krásnou rozkvetlou a všemi barvami hrající přírodou? Řešení je tady. 

 

 

V prvním díle nám byla představena půvabná zrzavá hrdinka Aloy. Příběh nás provedl jejím dětstvím, přes pubertu až k divokému dospívání. Zažili jsme s ní nejedno dobrodružství, ve kterém jsme mohli krotit divoké stroje, prohlédnout si podmanivou krásu velmi nevšedně zpracovaného postapokalyptického světa, zneškodnit Háda a stát se tak hrdinkou známou napříč kmeny. Druhý díl nám už v samotném názvu naznačuje, že tentokrát se s Aloy vydáme do neprozkoumaných končit zakázaného západu, neboli západní Ameriky. Vývojáři se nebáli hned v úvodní cut-scéně prozradit základ hlavní zápletky, ale nebojte se nic. Je to kvůli tomu, aby Vás navnadili, ale zároveň neprozradili až příliš.

 

Více možností díky vedlejším questům

Zápletka není nijak převratná, ale nemá problém vás vtáhnout do děje. Nová hrozba ohrožuje zemi. Rudý mor se šíří a nese s sebou zkázu fauny i flóry, krajinou se šíří ničivá tornáda a jiné pohromy a nikdo neví, zda-li za novou hrozbou vyhubení stojí sama příroda. Nebo jej má za následek někdo, něco? A tak se naše nejneohroženější dobrodružka vydává na strastiplnou cestu do světa, který byl zapovězený, ale který by mohl skrývat odpovědi.

Oproti prvnímu dílu, jehož side questy byly velmi generické, se Forbidden West může pochlubit chytlavými vedlejšími questy tématem zasazenými do dané oblasti, či kmene a díky jejichž plnění máte možnost získávat různá zajímavá vylepšení. Kromě vyloženě zábavných questů nám nový díl přináší i více možností, jak po mapě cestovat a dostávat se tak na dříve nedostupná místa. Klasikou zůstává jízda na „ochočených“ strojích, nyní však s přidanou možností jako je padák, vystřelovací kotva, nebo kyslíková maska. Poslední jmenované vám otevírá zcela nové možnosti prozkoumávání světa pod hladinou.

To mě osobně potěšilo absolutně nejvíce. Stejně tak mě potěšil skilltree, který už od začátku dává možnost upravovat schopnosti Aloy podle vlastních preferencí.

 

 

Propracovaná grafika, která vás udrží ve hře

Grafické fidelitě věnovali vývojáři očividně hodně času. Zpracování je místy téměř neuvěřitelné a jen stěží od všech těch drobností i velkolepých scenérií budete moci odtrhnout oči. Troufám si tedy říct, že ani hráči, kteří jsou zvyklí rychle projít hru pouze po příběhové lince, nebudou mít problém pár hodin navíc ztratit jen proto, aby se mohli kochat krásou neskutečně propracovaných detailů přírody, strojů i samotných postav (od vlasů, po detaily oblečení a zbrojí). Je to prostě svět, který je vyloženě radost prozkoumávat a to i díky hudbě a zvukům, které celé vaše dobrodružství podkreslují. 

Ani tak se hra nevyhne občasným menším „kosmetickým“ vadám, jako je například občasně nesedící animace očí, ale nenajdete tam prakticky nic, co by vám mělo vyloženě pokazit zážitek.

 

 

Resumé

S čistým svědomím tak můžu říct, že druhý díl nabídl všechny ověřené a námi milované klasiky z prvního dílu a ještě nám přidal spousty nových prvků. Graficky vymačkal z nové generace konzolí, co se dalo a vytáhl se tak mezi nejlépe vypadající hry současnosti a příběhově dokázal chytit za srdce. A jako bonus nabízí pro věčné bojovníky s cizími jazyky i velmi slušně zpracované české titulky.

Pokud jste tedy do teď váhali, zda se do nového dobrodružství s Aloy pustit, neváhejte. Prostě jděte na to!

 

Tip: Únorové herní novinky: Horizon i Elden Ring jsou tu!  

 

 

Připravila: Lucie Sovová

Foto: Playstation