CoolClub pro IT odborníky

Google za výchozí prohlížeč zaplatí astronomickou částku

01.12.2023

Google poprvé odtajnil částku, kterou si udržují pozici výchozího prohlížeče v mobilních telefonech a webových prohlížečích. Částka vás zaručeně překvapí. 

 

Novinky

 

Google se potýká s žalobou. Ta se týká obvinění z omezování hospodářské soutěže. V rámci prezentace zveřejněné v souvislosti s právě zmíněným antimonopolním řízením vedeným proti společnosti, Google zmínil částku, kterou si americký gigant za výchozí postavení prohlížeče platí.

Za to, že se v roce 2021 stal prohlížečem číslo jedna ve smartphonech, stejně jako webových prohlížečích, Google zaplatil 26,3 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu vychází na cca 589 miliard korun.

 

 

Pro Google je důležité si své vedoucí místo mezi prohlížeči udržet. Především vzhledem k ostatním vyhledávačům, kterými jsou Bing nebo Yahoo. Odehrává se tady tvrdý boj.

Odborníci se domnívají, že většina peněz stejně putuje společnosti Apple za zajištění výchozího nástroje ve webovém prohlížeči Safari, v iPhonech a počítačích Mac.

Žaloba se na tento popud zabývá nekalým zabraňováním hospodářské soutěži. Vláda USA se ohání výrokem, že dohody s vývojáři prohlížečů poškozují jakoukoliv zdravou konkurenci a její rovné podmínky.

 

 

Připravila: Petra Sauerová