CoolClub pro IT odborníky

NASA a její další úspěch: To nejlepší z hvězdné show ve dvouminutovém videu

06.01.2022

Vesmírný teleskop James Webb společnosti NASA má za sebou úspěšný start do vesmíru. Dalekohled se konečně dostal mimo naši planetu a vyrazil za svým cílem. Jak probíhala jeho cesta?

 

Novinky

 

Je to ještě stále čerstvé: 25. prosince nastal slavnostní okamžik, brzy ráno si nová revoluční vesmírná observatoř NASA odškrtla další úspěšný start své rakety s názvem Ariane 5. Tentokrát se jedná o vesmírný dalekohled pojmenovaný po Jamesi E. Webbovi, který mimo jiné v letech 1961 – 1968 vedl NASA.

 

 

Během prvních dvou týdnů se teleskop musí rozložit a je určen k pozorování v infračervené oblasti spektra. Na rozdíl od jeho předchůdce, Hubbleův teleskop, který si poradil s UV a IR zářením, dohlédne Webbův teleskop mnohem dál.

Jeho úkolem bude zkoumat vývoj galaxií po Velkém třesku, studium planet a možností vzniku života a zárodky vznikajících hvězd a planetárních soustav. Vývoj Webbova teleskopu se datuje od roku 1996 a plánovaná doba, kterou stráví ve vesmíru, je 10 let.

Jeho start znamená začátek jedné z nejvíce očekávaných misí NASA za poslední desetiletí. Programu, který slibuje změnit způsob, jakým vědci studují ty nejhlubší zákoutí vesmíru.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Video: YouTube