CoolClub pro IT odborníky

Superface.ai: Revoluce na trhu s rozhraním pro programování aplikací ulehčí život vývojářům

12.01.2022

Pražská společnost Superface získala 1,2 milionu eur, aby otřásla trhem s projektem prošlapávajícím nové cesty pro aplikační rozhraní (API). Chce změnit způsob, jakým se pomocí API propojuje byznys v digitálním světě. Její vizí je vytvořit digitální tržiště pro AI, která podle stanovených parametrů konkrétní službu vybere, propojí a v případě výpadku automaticky vymění za jiného vhodného poskytovatele.

 

Magazín

 

Společnost Superface, která vytváří nástupce API, oznámila v roce 2021 získání pre-seed investice od německého fondu 42CAP, českého fondu Tensor Ventures a vývojářského studia Applifting.

Startup založený na konci roku 2019 přináší revoluční low-code řešení, které nahradí měsíce zdlouhavé práce autonomní integrací a následně propojí firmy během zlomku sekundy. Dlouhodobou vizí startupu je vybudovat digitální trh služeb pro umělou inteligenci a díky tomuto financování dokončuje produkt, rozšiřuje svůj tým a dokončuje uzavřené beta testování.

API jsou základem internetu a svět integrací je stále nesmírně komplikovaný. Situaci můžeme přirovnat k éře telefonních ústředen, kdy operátoři spojovali hovory ručně a na sloupech visely svazky drátů. Dnes každá aplikace obsahuje v průměru patnáct integrací, takže rozhraní API jsou digitální páteří každého podniku.

 

 

Prošlapat vývojářskou cestu

Jak řekl Radek Novotný, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Superface, cílem startupu Superface je proces integrace API automatizovat - cestu, jejímž průkopníkem byl jeden vývojář, nebudou muset znovu prošlapávat zástupy dalších.

Tuto rutinní práci bude možné díky revolučnímu přístupu společnosti zvládnout za zlomek sekundy, a to pomocí tří řádků kódu.

Dlouhodobým cílem společnosti Superface je autonomní trh s umělou inteligencí. V první fázi startup vytváří super-rozhraní, které radikálně zjednodušuje integraci API a snižuje náklady na poskytování API o dvě třetiny a dále snižuje náklady na integraci až o 99,99 %. To vše proto, abyste se mohli soustředit na svůj byznys a aplikaci a už nikdy se nestarali o API.

Superface je tedy digitální rozhraní pro podnikání, kde mohou organizace v klidu a s minimálními náklady publikovat své dovednosti, služby a produkty, a jejich zákazníci je mohou lehce nalézt a připojit se v milisekundách.

 

 

Pro vývojáře a společnosti, které tráví týdny integrací, vytváří startup Superface nástupce rozhraní API, který umožňuje jejich aplikacím samočinnou integraci během sekundy bez jakékoliv údržby.

Vývojový tým může strávit několik týdnů integrací jednoho API. To zahrnuje kroky, jako je vyhledání vhodného API, uzavření smlouvy s jeho poskytovatelem, prostudování dokumentace, vývoj samotné integrace, testování a nasazení a také nikdy nekončící údržbu.

Často se stává, že tým musí každý krok opakovat, aby připojil jiného poskytovatele služeb - ať už kvůli záloze nebo lepší ceně. Bez ohledu na náklady se rozhraní API stalo základním kamenem digitálního podnikání.

Thomas Wilke, generální partner společnosti 42CAP poznamenal, že jako investor hledáte řešení, která skutečně svádějí k řešení obrovského a ohromujícího problému s dechberoucí jednoduchostí.

Tým společnosti Superface vytvořil nejen skutečného průkopníka na trhu API. Přinášejí přesvědčivou vizi pro základní jádro aplikací v éře umělé inteligence. Zakladatelé startupu Superface kombinují přízemní, jednoduchý přístup s ambiciózní vizí, jak jej zprovoznit ve velkém měřítku.

Vratislav Kalenda, generální ředitel společnosti Applifting dodává, že od samého začátku pomáhali společnosti Superface vyladit jejich produkt tak, aby byl pro vývojáře co nejatraktivnější. Vytvořili následně společné hybridní týmy, které mají na starosti vývoj open-source komponent.

Tato spolupráce na více polích pomůže společnosti Superface dosáhnout jejich ambiciózního cíle mnohem rychleji.

 

 

V čem spočívá podstata Superface API?

Podniky jsou bičovány integrací API. Nezáleží na tom, zda jste jediný vývojář, nebo největší podnik na této planetě. Nikoho nebaví psát nebo číst dokumentaci API jen proto, aby strávil týdny vymýšlením, jak klienta a servery skutečně propojit. Superface zcela mění svět rozhraní API. Představuje autonomní podnikové integrace.

 Hlavní podstatou Superface.ai je, že se aplikace dokáží samy připojit, aniž by se musely manuálně programátorsky napojovat. Na rozdíl od integračních platforem a iPaaS není Superface prostředníkem, který by ohrožoval bezpečnost, přidával latenci a byl jediným bodem selhání.

A na rozdíl od správy rozhraní API, portálů pro vývojáře a dokumentace API Superface aktivně pomáhá poskytovatelům rozhraní API využívat jejich rozhraní API. Superface odstraňuje složitost integrací API pro spotřebitele i poskytovatele.

Digitální integrace mezi podniky dnes stojí na dvou pilířích: na kontraktaci a technickém propojení. Kontraktování a prodej se obvykle odehrává osobně nebo prostřednictvím hovoru přes Zoom.

Technické propojení potřebuje inženýry, kteří propojí software. Obojí lze a bude možné provádět programově a nakonec i autonomně. Jedná se o autonomní obchodní integrace (ABI). Za pět let očekávají tvůrci, že se Superface stane místem, kde se bude autonomní byznys odehrávat.

Pokud jste vývojář, který se chce soustředit na svou aplikaci místo na něčí API, podívejte se na superface.ai a můžete nyní svou aplikaci samointegrovat. Vývojáři dnes již tedy nemusí programovat integrace, číst dokumentaci API a psát integrační testy API, protože jejich aplikace se mohou integrovat samy.

 

Tip! Konec harddisků ještě nehrozí, HDD stále hrají důležitou roli

 

 

Připravil: Radek Svoboda

Foto: Superface