CoolClub pro IT odborníky

5 nejlepších AI generátorů obrázků zdarma

30.09.2024

Generativní umělá inteligence zažívá obrovský rozvoj, a vedle jazykových modelů se velké pozornosti dostává i AI generátorům obrázků. Které z nich patří mezi špičku a jsou zdarma?

 

Magazín

 

Jak vlastně fungují? AI systémy generující obrázky využívají hluboké neuronové sítě a strojové učení. To jim umožňuje vytvářet dechberoucí vizuální díla jen na základě textového zadání. Před vámi se pak zjeví obrazy od realistických portrétů až po abstraktní umělecká díla.

Umělá inteligence tak otevírá dveře k zcela novým možnostem, nejen v kreativním průmyslu a posouvá tak digitální umění na zcela novou úroveň. S příchodem AI generátorů obrázků se přece jenom mění způsob, jakým lidé k tvorbě grafiky a vizuálních materiálů přistupují.

 

Nejlepší AI generátory obrázků zdarma

Následujících pět AI generátorů vám pomůže s tvorbou obrázků podle vašich, a přitom vás to nebude nic stát.

 

DALL·E 3

Asi nejzvučnějším názvem generátoru obrázků je DALL-E od OpenAI, existují už ale i jeho pokročilejší verze DALLE-2 a DALLE-3. Přičemž DALLE-3 je považován za jeden z nejlepších na trhu. Dokáže totiž generovat vysoce kvalitní, realistické a detailní obrázky pouze z textových popisů.

A zvládá i složité scény a jemné nuance. Poskytuje kvalitnější výsledky i u komplikovanějších zadání než jeho předchůdci. A dokáže vygenerovat díla v různých stylech, od fotorealistických až po umělecké. Stejně jako v mnoha různých kontextech, od módy až po architekturu.

 

Deep Dream Generator

Deep Dream Generator patří k jedněm z nejstarších a nejznámějším AI generátorů obrázků na trhu. Původně byl vyvinut inženýry v Google, ale funguje na bázi hlubokého učení, tedy konvolučních neuronových sítích. Ty analyzují a upravují obrázky na základě různých vrstev detailů a vzorů.

Uživatel tak nahraje obrázek a generátor ho svým jedinečným vizuálním stylem proměňuje do snových výjevů. Mohou tak vznikat obrazy s přehnaně opakujícími se detaily či objekty připomínající oči, zvířata a fantastické struktury. Je ideální pro experimentování s vizuální kreativitou.

 

 

Artbreeder

Artbreeder je AI generátor obrázků, který funguje na principu strojového učení. Využívá generativní adverariální sítě, které kombinují různé obrázky nebo genetické kódy tak, aby vznikl zcela unikátní výsledek. Uživatelé tak mohou mixovat vizuální prvky, jako tváře, krajiny či abstrakce a jemně pak ladit barvy, styly a další detaily. Jedná se o skvělý nástroj pro umělce a designéry hledající inspiraci.

 

Runway ML

Tento pokročilý nástroj pro uměleckou tvorbu a generování obsahu využívá umělou inteligence a je ideální pro tvůrce, designéry i filmaře, kteří nechtějí existenci umělé inteligence ignorovat. Integrovat tento nástroj do svých projektů lze i bez nutnosti hlubokých znalostí programování. I když některé funkce mohou být placené, základní verze umožňuje zdarma vytvářet a upravovat obrázky pomocí pokročilých algoritmů.

 

Google Imagen 3

Nejnovějším AI modelem pro generování obrázků z textu je Google Imagen 3. Poprvé byl představen na vývojářské konferenci I/O a dostupný je nyní všem uživatelům, a to ve všech podporovaných jazycích, včetně češtiny. Technologii stačí pouze pár slov ke tvorbě obrázků různých stylů.

Google navíc začlenil i pokročilé prvky a ochranné pojistky. Součástí je i vodoznak SynthID pro identifikaci generovaných obrázků. A v nadcházejících týdnech Google také chystá schopnost generátoru tvořit obrazy osob. Výjimkou budou samozřejmě fotorealisticky rozpoznatelné tváře anebo nevhodný obsah, jako krvavé, násilné či jiné scény.

 

 

Připravila: Petra Sauerová