CoolClub pro IT odborníky

Milionové dary v kryptoměnách proudí na podporu Ukrajiny

11.03.2022

Ukrajina získala více než 120 000 darů v kryptoměnách, jako je bitcoin a ethereum, na podporu války proti Rusku. Dle analytiků bylo doposud obdrženo přes 60 milionů dolarů prostřednictvím anonymních darů.

 

Novinky

 

Podle aktuálních údajů společnosti Elliptic, která se zabývá analýzou blockchainu, přišlo od 24. února ukrajinské vládě, skupinám dobrovolníků a nevládní organizaci Come Back Alive poskytující podporu armádě přes 120 000 darů v kryptoměnách v celkové hodnotě 60,5 milionu dolarů (údaje k 8. březnu 2022). Příspěvky dorazily také ve formě NFT a stablecoinů, jako je tether. Tato částka zahrnuje i příspěvek ve výši 5,8 milionu dolarů od Gavina Wooda, zakladatele kryptoměny Polkadot (DOT).

Získávání finančních prostředků v kryptoměnách se stává stále významnější součástí moderních konfliktů po celém světě. Tom Robinson, zakladatel Elliptic, uvedl, že "kryptoměny jsou obzvláště vhodné pro mezinárodní sbírky, protože nerespektují státní hranice a jsou odolné vůči cenzuře - neexistuje žádný centrální orgán, který by mohl zablokovat transakce, například v reakci na sankce."

Poté, co právě centrální banka země potlačila převody digitálních měn v souvislosti s celostátním vyhlášením válečného stavu, mohla ukrajinská vláda tímto způsobem zažádat o peněžní podporu.

Prudce vzrostly také NFT příspěvky, jako je CryptoPunk v hodnotě více než 200 000 dolarů. UkraineDAO vydražila NFT s ukrajinskou vlajkou za 6,5 milionu dolarů v etherech, čímž se zařadila mezi nejdražší prodané NFT. Výtěžek bude údajně věnován zmíněné organizaci Come Back Alive.

Zdá se však, že současné situace na Ukrajině využívají také podvodníci. Podle společnosti Elliptic byl zaznamenán přinejmenším jeden příspěvek na sociálních sítích, který kopíroval legitimní tweet nestátní neziskové organizace, ale autor v něm vyměnil adresu Bitcoinu za svou vlastní.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková