CoolClub pro IT odborníky

Half-Life: Alyx - Legendární série je zpět!

07.04.2020

Zatímco stále čekáme na návrat Half-Life na naše herní obrazovky, na naše virtuální brýle se již prequel Half-Life:Alyx dostavil. Velice očekávaná hra od studia Valve, které vydalo poslední díl této série v roce 2007 s neuvěřitelným cliffhangerem, na jehož rozuzlení čekáme dodnes. Pojďme se tedy podívat, jestli má Valve stále na to, aby uspokojilo své hráčské fanoušky i po tolika letech.

 

PlayCool

 

Obstojí Half-Life: Alyx v našem testu virtuální reality? Nasadili jsme brýle, sluchátka, do rukou vzaly senzory a pustili se do toho...


Pošťouchnutí příběhu

Příběh sleduje mladou rebelku Alyx Vance, kterou známe již z druhého dílu Half-Life. I v tomto díle bojujeme proti vojenské okupaci interdimenzionální organizací Combine, která chce zotročit lidstvo a přeměnit jej jednat, jak se jim zlíbí. Po krádeži techniky Combine je otec Alyx zajat, a je na nás ho zachránit předtím, než dorazí do nejstřeženějšího vězení na světě Nova Prospekt. Vydáte se tedy do izolované části města, přes kterou má vězeňský vlak projet.

Tato část města je plně uzavřená hlavně kvůli nebezpečné flóře z jiného světa. Mezitím se dozvídáte o ukryté super zbrani, kterou máte v plánu zničit, a kvůli tomu vás začne nahánět celá jednotka Combine. Rozmanitost prostředí této hře opravdu nechybí. Podíváte se například do zoo, továrny na výrobu vodky, nebo si projdete opuštěný hotel. Je doporučeno si nejdříve zahrát předchozí díly, kvůli možným detailům, které se snaží pošťouchnout příběh dál.

 



Jsou to mé ruce?

V průběhu hry se dostanete k takzvaným “gravity gloves”, kterými můžete přitahovat věci k sobě. Mám již pár VR titulů za sebou a musím uznat, že je to jedna z nejlepších a nejzábavnějších vlastností hry.

Zatímco si v každém jiné VR hře musíte reálně kleknout a sbírat věci ze země, dde vám stačí jen natáhnout ruku a přitáhnout si je k sobě.

Samozřejmně to má nějaká omezení a nemůžete si silou přitáhnout nepřátele, či na dálku otevřít dveře a skříně, ale línému člověku, jako jsem já, to ulehčí práci. Přitáhnout si můžete především zásobníky či granáty, které mají nepřátelé u sebe.

 

 

Ve hře se nachází mnoho předmětů, se kterými se dá manipulovat. Ať už se jedná o fixy, s nimiž lze pomalovat sklo, nebo krmení, kterým můžete uspokojit hladového mazlíčka, nebo další jiné předměty z každodenního života. Zkrátka fantazii se tu meze opravdu nekladou. Ve hře také najdete spousty logických puzzlů, jenž vám pomohou dostat se v příběhu dál, nebo přispějí k získání nějakého užitečného předmětu.

 

 

Teleportace vs. locomotion

V nastavení hry máte na výběr ze čtyř různých možností pohybu, kterými jsou teleportace s vyblednutím obrazovky či pohybem obrazovky, nebo klasický locomotion, který se orientuje buď podle pozice vaší hlavy nebo ruky. Přestože kvůli závratím většinu her hraji přes teleport, u této hry se mi s locomotion neudělalo špatně ani po několika hodinových relacích.

 

Body dolů za...

Bohužel zde kompletně chybí jakýkoliv melee systém. Do nepřátel můžete s kovovou tyčí mlátit sebevíc, ale s nimi to ani nehne. Také zde chybí možnost vyzdvihnout se na vyvýšená místa, kde hra tento problém řeší použitím jednoho tlačítka. Najde se pár míst, která jsou až moc úzká, a tak se vývojáři rozhodli vás raději teleportovat. Jsou to sice maličkosti, ale dokáží narušit vaše ponoření do hry.

 



Redakční hodnocení:

Jako předešlé díly je Half-Life:Alyx lineární hra a nedá vám moc možností projít se městem. Špatná věc to není, a to ani v dnešní době, kdy každá druhá hra má otevřený svět s hromadou sběratelských předmětů pro zlepšení vaší postavy. Jako AAA VR titul se hra vážně povedla jak graficky, kdy si budete říkat jestli na tom místě opravdu nejste, tak i hratelností. Hru se mi podařilo dohrát za 11 hodin, ale věřím že se z toho dá vymačkat i více.

Pokud vlastníte VR brýle, tak vám velice doporučuji si HL:Alyx zahrát. Pokud je naopak nevlastníte, tak nezoufejte, druhým dnem po vydání hned několik lidí začalo pracovat na neoficiální podpoře klávesnice a myši. Sice si ten svět neužijete tak jako ve virtuálních brýlích, ale příběh vás určitě mile překvapí.

Hra má dostat během roku nástroje na vytváření vlastních map a modů, takže pokud se historie bude opakovat jako u ostatních Half-Life her, tak vám modeři přinesou mnoho dalších hodin zábavy jak s VR headsetem, tak i bez něj. Hře bych udělil hodnocení 9/10, kde o bodík přijde kvůli nulovému melee systému a pár nevychytaným systémům hry.



Připravil: Petr Svoboda