CoolClub pro IT odborníky

Umělá inteligence v HR: Nečekané spojení s velkým potenciálem

13.06.2023

Umělá inteligence dělá čáru přes rozpočet většině doposud zajetým procesům a nevyhýbá se ani oddělení HR. Jak se na nové technologie, automatizace a pomocníka v podobě AI dívají personalisté?

 

HRstack

 

Umělá inteligence rozhodně zásadně ovlivní práci mnohým, i HRistům. Ačkoliv se to zprvu může zdát zcela neslučitelné, HR a AI. Především proto, že pojem umělá inteligence představuje schopnost strojů napodobovat lidské schopnosti a HR pro změnu human resources, lidské zdroje.

Jinými slovy jsou personalisté ve společnosti tím lidským zdrojem pro zaměstnance firmy. To jsou ti, kteří se především snaží o tu lidskost a pozornost k lidem, kde kolegové mohou hledat pochopení a pomoc.

 

Moderní personalistika

Ale nyní je doba technologií, rozvoje a automatizace. Moderní personalista zkrátka musí umět pracovat s moderními nástroji. A není to rozhodně na škodu. Práce v HR se totiž od dob minulých diametrálně liší.

Od těch zdrojů se personalisté v posledních letech posunuli k pečlivé práci s lidmi, podpoře firemní kultury, interní komunikaci, péči o rozvoj a spokojenost lidí a pak nezbývá už tolik času na tu druhou, a velmi podstatnou část. 

Nezbývá pak prostor na tvorbu a publikaci inzerátů, plánování pohovorů, zadávání úkolů, sepisování pracovních pozic či plánování školení. Z toho jasně vyplývá, že pomocník na rutinní a opakující se úkony by se velmi hodil.

I proto, jak je svět technologií dynamickým a neustále se měnícím prostředím, je třeba dát si pozor, aby vám s AI neujel už velmi rozjetý vlak. Proto je třeba k inovacím a AI zaujmout jasné stanovisko. Dobrým tipem, jak k umělé inteligenci přistupovat, obzvláště, pokud je to pro vás nové, je jako ke stážistovi.

Začněte pozvolna, zadejte AI nějaké úkoly, on se bude učit a občas udělá chyby. Proto je jeho výstupy vždy nutné zkontrolovat a velmi často upravit, ale postupně se budete k výsledku dostávat rychleji.

 

 

Jak využít AI v HR

V čem vám, jako personalistovi, může konkrétně pomoci a s jakými úkoly začít? V procesu náboru vám velmi jednoduše pomůže se sestavením slušného inzerátu na běžné pozice.

Při screeningu životopisů pak může následně pomoci s vyhledáváním konkrétních pojmů, zkušeností, znalostí nebo dovedností. I když to je trochu na hraně, umělé inteligenci chybí ten lidský úsudek, a tak se může velmi snadno stát, že přijdete o validní kandidáty s potenciálem.

Pokud ale hledáte seniora s velmi dobrou znalostí a mnohaletými zkušenostmi s konkrétními programy, pak vám AI vyfiltruje kandidáty raz dva.

Dokáže také roztřídit přijaté e-maily, dohledá zdroje, popřípadě ověří informace. Stejně jako sestaví inzerát, sepíše i popis pracovní pozice, samozřejmě jen na nějaké univerzální úrovni, ale i to je pomoc a pak už je tam ten prostor pro vás.

Sestavení všemožných checklistů je pro něj taktéž hračka, ať už pro nový nástup a onboardingový proces, tak i checklisty znalostí apod.

Zkrátka v oblastech náboru a dalších administrativních úkonech dokáže AI výrazně snížit čas strávený konkrétními manuálními úkoly, a tak personalistům umožňuje rychlejší a efektivnější získávání jen těch nejlepších talentů.

Zlepšilo se díky ní také monitorování cesty zaměstnance, protože AI dokáže analyzovat data, identifikovat vzorce a odhalit případné známky vyhoření nebo nižší angažovanosti. Mimoto hraje se AI nevyhýbá ani oblast vzdělávání či rozvoje zaměstnanců, lehce si totiž poradí se sepsáním osnovy školení nebo vysvětlení nějakého standardního postupu.

 

Kde s AI raději nepočítat

S čím ale naopak brzdit a co do rukou umělé inteligenci nesvěřovat? Skvělým tipem může být nezadávat AI to, co byste nezadali ani tomu stážistovi. AI za vás totiž vyřeší tu rutinní a stereotypní práci, a vy tak získáte více času na osobní aspekty HR práce nebo kreativní tvorbu.

Naopak umělá inteligence není vhodná, pokud řešíte nějaké neshody na pracovišti, moderujete nějaké setkání mezi kolegy nebo řešíte nějaké delikátní situace, jako propouštění nebo komunikaci s novými kolegy, popřípadě partnery. Zde se zcela jistě hodí především ten lidský přístup a dotyk. Ačkoliv AI zde můžete využít například tak, že si řeknete o radu, jak postupovat.

Pokud tedy stále váháte, pokud s AI začít nějaký dialog, nepřešlapujte na místě, začněte pomalu, ale umělé inteligence se nebojte. Využitím AI nástrojů jako HR oddělení dosáhnete vyšší efektivity, nižších nákladů a lepšího rozhodování, přičemž zůstane zachována rovnováha mezi technologiemi a lidským působením.

Nemohou pak nastat žádné obavy o vlastní pozici nebo práci. AI vás o nenahradí, pouze lehce změní podobu vaší každodenní práce, a to je to, na co je třeba se připravit. Umělá inteligence za vás zmákne celou řadu repetitivních činností a stane se vaším asistentem a pomocníkem.

 

Připravila: Petra Sauerová