CoolClub pro IT odborníky

Super Mario Bros.: Jak šel čas s touto legendární hrou a jak je na tom dnes?

05.04.2020

Troufáme si říci, že většina z nás o této hře minimálně slyšela. Velká část ji pak i hrála – dost možná ještě na videohrách, které sloužily jako zdroj zábavy před mnoha lety. Co se ale s hrou stalo pak? Upadla do zapomnění, nebo má stále své příznivce?

 

PlayCool

 

Příběh, který začal před 35 lety

Zdá se to až neuvěřitelné, ale letos (tedy v roce 2020) je tomu už 35 let, co spatřila světlo světa první verze hry. Jak se dozvíme na webu Nintenda, tato hra byla vydána konkrétně 18. října 1985. Hlavní postavy hry pak představují 2 instalatéři, bratři Mario a Luigi. Oba se mohou pochlubit skvělými schopnostmi – ve skákání jsou doslova přeborníci. Kromě toho, že dokáží díky této schopnosti překonat kdejakou překážku, používají jej i pro boj s nepřáteli.

Obě postavičky pak mají ve hře jasný úkol – zachránit jednu z princezen, které unesla želva Bowser (a samozřejmě – přežít!).

 

 

Někdy se ve hře dařilo, jindy zase méně

Zdroj: Supermariobros.io

 

Obrovský úspěch

Co ale následovalo po vydání hry? O tom, že tato skákačka „chytla“ mnoho lidí, není pochyb – a teď nemluvíme pouze o vydání z roku 1985. Údaje z roku 2019 prozrazují, že se prodalo již více než 600 milionů kopií některé z verzí této hry. A která z nich je nejprodávanější? První místo obsadila hra z roku 1985, za ní následuje verze s názvem Mario Kart Wii z roku 2008, třetí místo si pak zasloužila hra New Super Mario Bros. z roku 2006.

 

Jak šel čas

Zdá se to být skoro až neuvěřitelné, ale v roce 2020 existuje již celkem 19 verzí této hry. Jak už bylo zmíněno, ta nejstarší vznikla již před 35 lety. Nejnovější pak pochází z roku 2017 a nese název Super Mario Odyssey. Grafické zpracování se samozřejmě od první verze opravdu výrazně liší, Mario se však zase tolik nezměnil – montérky nosí stále, i knírek mu zůstal, stejně jako barevné tričko a čepici s písmenem „M“ (je ovšem pravda, že svůj outfit ve hře mění). Pokud byste se rádi dozvěděli o jednotlivých verzích více, rozhodně navštivte web Nintenda – zde zjistíte, jak jednotlivé hry vypadají či kdy byly vydány.

 

Mnozí z nás si hru poprvé zahráli před mnoha lety na videohrách

Zdroj: archiv autorky

 

A co grafika?

Kdo už v dětství pařil některou z prvních verzí, ten jistě ví, že už v roce 1985 byl svět, ve kterém zažívali Mario a Luigi svá dobrodružství, barevný. První 3D verze se pak objevila v roce 1996 (konkrétně se jednalo o hru s názvem Super Mario 64). Mario také v průběhu let změnit barvu svého oblečení. Zatímco na začátku série byly jeho montérky červené, později si již oblékal montérky modré.

 

Super Mario Bros. 2 je druhou verzí hry – ta vyšla 3 roky po první verzi, tedy v roce 1988

Zdroj: playemulator.com

 

Super Mario 64 nese jedno významné prvenství – jedná se o první verzi hry s 3D grafikou.

Zdroj: Arcadespot.com

 

Co jste možná nevěděli

Hra je sice velmi známá, dokáže však překvapit. Nevěříte? Pak si přečtěte následující zajímavosti:

  • Podle blogu Science Museum se Mario původně nejmenoval Mario, ale Jumpman.
  • Možná ještě větším překvapením je fakt, že Mario měl původně i docela jiné povolání. Ačkoli je známý jako instalatér, podle webu The Guardian byl původně tesařem.
  • V minulosti se také často objevovaly otázky na příjmení legendárních bratrů. Sám tvůrce pak vysvětlil, že bratři žádné příjmení (podobně jako Mickey Mouse) nemají. Jmenují se zkrátka jen Mario a Luigi.

 

 

Která verze měla největší úspěch a jak je to s popularitou hry v současnosti?

Několik otázek ohledně hry jsme položili i Jaroslavu Pazderovi, šéfredaktorovi herního portálu GamePark.cz. Co nám o hře prozradil?

1. Co podle Vás stálo za tím, že si hra získala tak velkou oblibu?
Krom toho, že první Super Mario Bros. byl zkrátka skvělý nápad ve správnou dobu, je jeho hlavním plusem asi obrovská přístupnost. Hra samotná je navenek strašně jednoduchá skákačka, kterou je snadné začít hrát, ale těžké zvládnout. A právě to, jak hráče vede postupně od jednoduchého až ke složitému zajišťuje, že hru si můžete zahrát vy, ale stejně tak váš mladší sourozenec anebo naopak rodiče. Všichni hned pochopí, co mají dělat – a pak už jde jen o to, se postupně zlepšovat.

Druhou věcí je určitě i vzhled hry, který si vždycky držel určitou „komiksovost“ i trochu té legrace. Přece jen je v hlavní roli italský instalatér, který má obří knír, hledá houbičky a prolézá potrubí. Je to tak nekonfliktní, že to nemůže vadit snad nikomu.

 

2. V průběhu let vzniklo několik verzí hry. Která z nich měla podle Vás největší úspěch a proč?
Svým zásahem je to určitě první hra, která přišla s nápadem a přivedla Maria na svět. Pokud bychom to ale měli vzít celkově, tak za dobu existence vyšlo několik extrémně dobrých her, ze kterých je nejtěžší vybrat vítěze. Obecně se ale mluví o hře Super Mario Bros. 3 (1990), která přišla na svět 5 let po první verzi.  Hra vznikla v době, kdy rozšířenost konzole od Nintenda byla mnohem větší, a tak se hra dostala k daleko více hráčům, ale současně právě i mezi ty, kteří běžně hry nehráli. Důkazem kvality celé franšízy je ale to, že i jedna z nejnovějších her, Super Mario Oddysey (2017), se řadí mezi nejlepších pět za celou historii. Takže Mario do starého železa zdaleka nepatří.

 

3. Která další hra chtěla Maria napodobit a nahradit jeho „místo na slunci”? Povedlo se?
Her, které chtěly vybudovat podobou značku jako je Mario, je celá řada. Některým se to povedlo více, některým méně. Za všechny můžeme jmenovat třeba Sonica od Segy, Raymana, nebo z novějších Super Meat Boye. Každá hra na to šla svou cestou, měla určitá specifika a našla si také velké publikum. Pokud ale téměř komukoliv na světě řeknete Mario, bude tušit o co jde, nebo o hře minimálně slyšel. Paradoxně asi největší konkurencí pro Maria jsou hry s hrdiny ze světa Maria – a tak jsou v poslední době úspěšné i tituly s Luigim a dinosaurem Yoshim.

 

4. Jak si vede hra dnes? Stále si ji lidé rádi zahrají?
I v současné době má Mario obrovské množství příznivců a důkazem toho je úspěšnost i posledních vydaných titulů pro Nintendo Switch jako je Super Mario Oddysey nebo Super Mario Bros. U Deluxe, které se řadí k nejlepším hrám pro tuto konzoli.

 

 

Připravila: Martina Opravilová