CoolClub pro IT odborníky

Budoucnost práce je tady, ChatGPT využívá polovina mladých Čechů

21.08.2024

Mladá generace Čechů nástroj ChatGPT přímo miluje. Více než polovina mladých Čechů do 26 let využívá umělou inteligenci ChatGPT denně: Jak a k čemu?

 

Novinky

 

Od prvopočátku jazykového modelu ChatGPT si technologii už vyzkoušelo 36 procent Čechů. Osvojila si ho ale spíše mladší generace, jejíž nadpoloviční většina s nástrojem pracuje každý den. Využívají ChatGPT ke generování textů, překladům či k hledání informací.

 

ChatGPT není jen hračka, ale užitečný nástroj

Čísla týkající se nové generace mluví poměrně jasně a poukazují na to, kde je budoucnost. Přitom se nejedná o jakési hraní s umělou inteligencí, naopak. Více než čtvrtina mladých ChatGPT využívá pravidelně na týdenní, někteří i na denní bázi.

Nejmladší generace technologii navíc dokázala integrovat do své pracovní rutiny. Z těch, kteří o ChatGPT mají alespoň nějaké povědomí, nástroj pomáhá pětině. A dalších 33 procent si uvědomuje, že by jim umělá inteligence mohla v jejich práci pomoci.

Přesto praktické využití AI ve firmách a organizacích ještě pořád není to pravé. Na tom se snaží pracovat startup Rossie. Konkrétně tedy na implementaci generativní AI do fungujících a přenosných nástrojů či řešení.

 

 

Co dalšího může ChatGPT pak umět?

Monitoring hovorů: Umělá inteligence by mohla automaticky vytvořit zápis hovoru, identifikovat důležité informace a zadat úkoly.
Zpracování e-mailů: ChatGPT by mohlo třídit e-maily, vytvářet pro příjemce souhrny e-mailového sdělení a vytvořit případné zadání.

Přestože je ChatGPT velmi užitečným a pokrokovým nástrojem, stále existují lidé, kteří z něj mají obavy. 7 procent respondentů uvedlo, že ačkoliv by v jejich zaměstnání pomocník jako ChatGPT dával smysl, oni ho nechtějí. Další dvě procenta mají z ChatuGPT obavy.

 

 

Připravila: Petra Sauerová