CoolClub pro IT odborníky

Česko zavádí systém Cell Broadcast: Telefony budou varovat podobně jako ve vyspělých zemích

22.02.2024

Česko zavede mobilní systém pro včasné varování. Cell boradcast má nahradit varování obyvatelstva skrze SMS. Nově ho obdrží pouze ti, kdo se nacházejí v postižené oblasti.

 

Novinky

 

Služba Cell broadcast slouží k varování obyvatel při možných katastrofách či útocích. Funguje ve vyspělých zemích, kde jsou lidé varování před povodněmi, bouřemi či jinými nebezpečími a útoky. Řešení pro Česko představil Vít Rakušan i v souvislosti s loňskou střelbou na Filozofické fakultě.

 

Jak to bude fungovat

Cell boradcast by měl nahradit varování obyvatelstva skrze SMS. Varování tak obdrží pouze obyvatelé nacházející se v postižené oblasti, nikoliv někdo, koho se situace netýká.

Systém Cell broadcast má oproti odesílání SMS celou řadu výhod. Jde o způsob, který dokáže zařídit odeslání zprávy v jeden okamžik na všechny aktivní smartphony na konkrétním vysílači. Tento typ upozornění podporuje naprostá většina současných mobilních zařízení a doručení je skutečně garantováno, což o SMS zprávách říci nelze.

Zároveň Cell broadcast nezahlcuje provoz sítě v krizových situacích. Mimo to má specifické zvukové upozornění, zobrazuje se i na displeji uzamčeného mobilu a může obsahovat také odkazy či průběžně aktualizovat informace.

 

 

Do léta bude spuštěn

Toto nové opatření představil ministr vnitra Vít Rakušan na Bezpečnostní radě státu v reakci na loňské ohrožení Filozofické fakulty v Praze. V zahraničí je Cell broadcast už naprosto běžným způsobem, jakým varovat obyvatelstvo. A jeho první specifikace se dokonce datují už do roku 2001.

Dle nařízení Evropské unie měl systém pro včasné upozornění fungovat v Česku už od roku 2022 a dodnes je Česko jednou z mála zemí EU, která tuto povinnost neplnila. Ačkoliv původním plánem bylo termín ještě předběhnout, v cestě stálo spoustu překážek, jako chybějící patřičná legislativa anebo operátoři, kteří nesouhlasili s navrhovanou cenou.

Ani teď ještě není znám přesný termín začátku fungování Cell broadcastu, na vyhodnocení systémových úprav a dalších detailů má resort vnitra čas do letošního léta. S tím, že v tu dobu by už měl Cell broadcast nějakou dobu fungovat.

 



Připravila: Petra Sauerová