CoolClub pro IT odborníky

Herní sektor hlásí rekordní obraty, chybí mu ale kvalifikovaní zaměstnanci

05.10.2022

Asociace českých herních vývojářů uvedla, že meziroční obrat se zvýšil o 33 %. Tedy na rekordních 7,11 miliard korun. Dle odhadů by se letošní obrat měl navýšit o 6 % na 7,5 miliard korun. I přes to, že se hernímu průmyslu velmi daří, kvalifikovaných zaměstnanců není moc. Chybí hlavně programátoři.

 

Novinky

 

Počet herních studií se v Česku za minulý rok zvedl o 14 nových firem. Celkem jich je po tomto nárůstu 135. Většinou (z 76 %) se jedná o menší studia, která tvoří méně než deset zaměstnanců.

Většina herních studií působí v Praze a Brně. Jejich zisky se zvýšily o 14 %, tedy na 2,08 miliardy korun. Daň z těchto příjmů se pohybuje okolo 395 milionu korun.

Herní sektor zaměstnává vůbec největší počet zaměstnanců, v herním průmyslu u nás pracuje přes 2300 lidí. V 81 % se jedná o muže. Pro obsazení začaly vznikat i nové pracovní pozice, těch vzniklo za minulý rok 411 nových. V roce 2022 se předpokládá vznik dalších šedesáti.

 

Nekvalifikovaní vývojáři

I přes velký počet zaměstnanců se herní průmysl potýká s jejich nedostatečnou kvalifikací. Herní vývojáři se nejčastěji vzdělávají z online zdrojů (67,7 %), nebo získávají know-how od kolegů (63,7 %). Pouze 20,4 % z nich dosahuje formálního vzdělání v oboru herního vývoje.

A jaké pozice je nejtěžší obsadit? Nejhůře se obsazují pozice programátorů (31 %), následují grafici (20 %), nedostatek je také kvalitních animátorů (18 %) a herních designerů (16 %). Potřeba jsou také pracovníci PR a marketingu (9 %).

 

 

Připravila: Karolína Farná