CoolClub pro IT odborníky

Oponent na scéně: ChatGPT čelí kritice od CriticGPT, k čemu je to dobré?

16.07.2024

Proti ChatuGPT se postaví protivník CriticGPT. Stvořila ho společnost OpenAI, aby tak ChatGPT zdokonalila. Tento kritik má výstupy jazykového modelu totiž kontrolovat a kritizovat.

 

Novinky

 

Critic GPT je rozšíření tradičního modelu GPT (Generative Pretrained Transformer) od OpenAI. Speciálně navržený pro posouzení a kritiku generovaného obsahu, Critic GPT má schopnost vyhodnocovat, upravovat a zlepšovat texty vytvořené umělou inteligencí. 

Tato technologie slibuje zvýšit přesnost a kvalitu AI generovaných textů, což je zásadní pro aplikace vyžadující detailní a přesné generování obsahu.

CriticGPT je postaven na bázi GPT-4 a jeho úkolem je analýza výsledků generovaných ChatGPT a odhalování chyb, nepřesností či nedostatků. Uživatelé by tak měli dosahovat o 60 % vyšší efektivity při identifikaci chyb ve výstupech ChatGPT.

 

 

Jak CriticGPT funguje?

GPT-4, jádro ChatGPT i CriticGPT, funguje na principu Reinforcement-Learning from Human Feedback (RLHF), kdy se model umělé inteligence učí na základě lidské zpětné vazby. To mu umožňuje optimalizovat své odpovědi tak, aby byly užitečnější a interaktivnější.

CriticGPT je ale oproti ChatGPT vyškolen k identifikaci chyb ve výstupním kódu ChatGPT. Takže analyzuje výsledky a identifikuje nedostatky, nepřesnosti nebo chyby.

 

CriticGPT má ale ještě své limity

I přes svůj potenciál má CriticGPT své limity, přece jenom je stále ve fázi vývoje, a tak není plně zralý. Nástroj byl zatím trénován na relativně krátkých reakcích ChatGPT a není tak ještě plně schopen zachytit delší a složitější zadání. Navíc má CriticGPT v současné době problémy s identifikací chyb, které zasahují do více částí odpovědi. A překžkou jsou zatím i složitější úlohy.

CriticGPT má před sebou ještě dlouhou cestu, ale představuje slibný nástroj pro kontrolu a kritiku AI. Jeho další vývoj a zdokonalení jsou každopádně pro dosažení plného potenciálu nezbytné.

 

 

Připravila: Petra Sauerová