CoolClub pro IT odborníky

Prusa Research dobývá USA, chystá lokální výrobu 3D tiskáren a Prusamentu

23.07.2024

Společnost Prusa Research rozšiřuje svou působnost do Spojených států. Prostřednictvím své dceřiné firmy Printed Solid bude vyrábět 3D tiskárny a filamenty přímo na území USA.

 

Novinky

 

Josef Průša, zakladatel a CEO společnosti Prusa Research, říká, že cíl je jasný, a to stát se během roku největším výrobcem 3D tiskáren v USA. Kromě tiskáren, ale chystají i produkci 3D tiskového materiálu tzv. Prusamentu. Nejdříve se budou věnovat vybraným barvám a materiálům, ale postupně se chystají svou výrobu rozšiřovat.

Doposud Printed Solid, s aktuálně cca třiceti zaměstnanci, působilo jako zahraniční servisní centrum, které poskytovalo opravy a lokální podporu pro americké zákazníky. Nyní je v plánu nejen nábor více posil, ale i nastavení procesů identických s těmi v Praze.

Obě pobočky, ať už ta americká nebo ta v pražských Holešovicích, plánují v letošním roce investovat do rozšíření výrobních linek pro Prusament a samotné tiskárny, s důrazem na podporu lokálních dodavatelů komponent.

 

 

"Josef Průša, zakladatel Prusa Research, zdůrazňuje rostoucí význam 3D tisku v inovačním procesu a s tím související nutnost maximální ochrany duševního vlastnictví. V tomto ohledu vnímá lokální výrobu jako klíčový faktor pro dlouhodobou udržitelnost a bezpečnost firmy. Otevřený přístup Prusa Research podtrhuje sdílení open-source softwaru a transparentnost výrobních prostor v Praze.

Lokalizace výroby 3D tiskáren v USA přináší dle Průši hned několik benefitů. Snižuje riziko zneužití duševního vlastnictví, podpoří inovační prostředí, lokální ekonomiku a v neposlední řadě posílí důvěru v tuto transformativní technologii.

Společnost Prusa Research, založená v roce 2012, si za pouhých deset let vybudovala pozici jednoho z nejvýznamnějších výrobců stolních 3D tiskáren na světě. Během této krátké doby se firma vypracovala z malého startupu na globálního lídra v oboru, o čemž svědčí i impozantní výsledky. Za rok 2022 čistý obrat činil 2,6 miliardy korun a zisk 269 milionů korun.

 


Připravila: Petra Sauerová
Foto: Facebook